Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

JE TU PRVÝ SNEH: Miestami môže nasnežiť až 20 centimetrov

Na snímke muž odhŕňa sneh spred administratívnej budovy na Námestí sv. Egídia počas hustého sneženia v Poprade 12. októbra 2015. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Dnes taktiež platí výstraha prvého stupňa pred snežením a tvorbou snehových jazykov a závejov takmer na celé územie východného Slovenska.

Prešov/Poprad 12. októbra (TASR) – V severných okresoch Prešovského kraja v noci na dnes nasnežilo, cestári preto upozorňujú vodičov, aby zvýšili opatrnosť. Z operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru informovali, že horský priechod na ceste 1/66 Popová – Vernár je už pre vozidlá s letnými pneumatikami nezjazdný.

„Najviac nasnežilo v horských oblastiach a v severnejších okresoch kraja, ale vozidlá máme v teréne aj v okolí Prešova,“ priblížil TASR situáciu dispečer Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja (SaÚC PSK) Jaroslav Štofko. Od zhruba 2. hodiny v noci už cestári posypali v kraji približne 1300 kilometrov ciest a prepluhovali asi 200 kilometrov. Najviac výkonov pritom bolo v okresoch Poprad a Stará Ľubovňa, najmä však v okolí Vysokých Tatier a na horských priechodoch.

„Na cestách je kašovitý sneh, tak dúfame, že vodiči, ktorí si ešte neprezuli zimné pneumatiky, budú opatrní,“ upozornil Štofko. Momentálne je v teréne 22 vozidiel SaÚC PSK, cesty upravujú predovšetkým na Vernári, v okolí Štrby, ale aj Nižných Ružbách, Plavnice či obce Reľov.

Na snímke pracovníci čistia chodníky od snehu na Štefánikovej ulici v Poprade počas hustého sneženia 12. októbra 2015.
Foto: TASR/Oliver Ondráš

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na dnes výstrahu prvého stupňa pred snežením a tvorbou snehových jazykov a závejov takmer na celé územie východného Slovenska. V okresoch Poprad, Kežmarok, Stará Ľubovňa, Sabinov, Prešov, Bardejov, Svidník, ale aj Gelnica, Spišská Nová Ves, Levoča i Rožňava a Košice-okolie môže napadnúť desať až 25 centimetrov snehu. "Snežiť má počas celého dňa, situáciu budeme monitorovať," uzavrel Štofko.



Súčasne s tým SHMÚ varuje pred tvorbou snehových jazykov a závejov na území, ktoré zasiahne sneženie. Výstraha prvého stupňa platí do 10.00 h.

V Liptovskom Hrádku napadlo za pár hodín približne desať centimetrov snehu


Na severozápade Slovenska napadol v noci na dnes prvý sneh. Najviac nasnežilo v Nízkych a Vysokých Tatrách, informoval Filip Kyzek z Horskej záchrannej služby (HZS) v Liptovskom Hrádku.

"Sneženie zasahuje najmä východnú polovicu Slovenska, čiže najmä Nízke a Vysoké Tatry. Zaznamenali sme tu približne desať centimetrov snehu," povedal Kyzek s tým, že situácia by sa nemala v priebehu dňa výrazne zmeniť.

Aktuálne predpovede očakávajú sneženie počas celého dnešného dňa. "Dopoludnia bude ešte určite snežiť, k večeru už to bude ustávať a zajtra (utorok 13.10., pozn. TASR) neočakávame žiadne zrážky," dodal Kyzek. Lavínové nebezpečenstvo podľa jeho slov v týchto chvíľach nehrozí.

Situácia na liptovských cestách po napadnutí snehu nie je riziková


Situácia na liptovských cestách je v súvislosti s napadnutým snehom bez závažnejších problémov. TASR informoval riaditeľ Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja (SC ŽSK) - závod Liptov Martin Kögel.

"Od rána situáciu sledujeme, zatiaľ sme však nezaznamenali výraznejšie problémy. Dva výjazdy sme mali nadránom na Čertovici, ale neudialo sa nič závažné," uviedol Kögel s tým, že pár vozidiel posypalo štrkom rizikové úseky, ako napríklad mosty, ale odhŕňať sneh nemuseli na žiadnom mieste na Liptove.



„Cesty sú momentálne vlhké, miestami sa nachádza kašovitý sneh. Vodičom preto odporúčame, aby boli maximálne opatrní," dodal riaditeľ SC ŽSK.

Prvý sneh zasypal Poprad oveľa skôr ako vlani


Prvý sneh napadol tento rok v Poprade mimoriadne skoro. Už dnes v skorých ranných hodinách začalo snežiť a postupne v metropole pod Tatrami napadlo približne do desať centimetrov ťažkého mokrého snehu. „Od začiatku sneženia boli v uliciach mesta nasadené na chemický posyp ciest a chodníkov dve veľké nákladné vozidlá, dva multicary a jeden nakladač. Nasledujúca denná zmena bola doplnená o tri traktory, ktoré pomáhajú spolu s ostatnou technikou odhŕňať sneh,“ uviedol Peter Fabian zo Správy mestských komunikácií v Poprade (SpMK).



Okrem techniky SpMK bolo do čistenia mesta nasadených aj 40 pracovníkov malých obecných služieb. Tí pomáhajú čistiť stanovištia kontajnerov, z ktorých bol na dnes naplánovaný zvoz odpadu. Čistenie priechodov pre chodcov zabezpečujú pracovníci firmy Brantner. „Pre zaujímavosť, v minulom roku vykonali pracovníci SMK prvý chemický posyp 24. novembra,“ uzavrel hovorca mesta Poprad Marián Galajda.

Diaľničiari na Spiši a na Liptove majú za sebou prvý zimný výjazd


Diaľničiari na Spiši a na Liptove majú za sebou prvý zimný výjazd. „Prvý výjazd mechanizmov sa uskutočnil v nedeľu (11.10.) o polnoci na D1 v úseku od Važca po Jánovce. Následne vyšli do terénu aj stroje na Spiši a zasahovali aj na D1 medzi Ivachnovou a Važcom,“ informovala hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti Eva Žgravčáková.

V plnom nasadení sú strediská údržby diaľnic v Mengusovciach, Beharovciach a Liptovskom Mikuláši. Na diaľnici D1 pracovalo v nočných a skorých ranných hodinách celkovo 15 sypačov, spotrebovalo sa takmer 132 ton posypového materiálu a stroje odpluhovali vyše 2300 kilometrov ciest. „O možnosti predbiehať sypač vodičov informuje svetelná signalizácia v jeho zadnej časti. Šípka signalizuje, že predbiehanie je možné v pruhu, kam šípka smeruje. Kríž signalizuje, že predbiehanie sypača je zakázané, vodiči môžu dostať šmyk na bočnej vrstve odpluhovaného snehu a zároveň posypový materiál zo sypača môže poškodiť aj vozidlo,“ upozornila hovorkyňa.

V spomínaných oblastiach odporúčajú diaľničiari jazdiť na zimných pneumatikách. Rozdiel v obutí automobilu je predovšetkým v brzdnej dráhe. Tá je v prípade letných pneumatík dlhšia na zasneženej vozovke. „Samozrejmosťou by malo byť zapnuté svietenie. Hmlové svetlá by mali vodiči používať len počas hmly, hustého sneženia alebo dažďa. Pri jazde v kolóne by si mali hmlové svetlá vypnúť, pretože motoristov za nimi aj pred nimi oslepujú,“ zdôraznila Žgravčáková. Samozrejmosťou sú podľa nej aj vyčistené okná od špiny, snehu či námrazy a dostatok nemrznúcej zmesi v ostrekovačoch.



Meteorológovia aktualizovali výstrahu pred snežením, na severe očakávajú päť až 20 cm snehu


Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) aktualizoval výstrahu pred snežením. Spadnúť by malo o niečo menej snehu, ako pôvodne predpokladal.

Na Orave, Liptove, Spiši a Horehroní očakáva v polohách od 500 metrov päť až 20 centimetrov nového snehu, pričom snežiť tu môže až do 23.00 h. Južnejšie by malo do 21.00 h napadnúť od päť do 15 centimetrov snehu, snežiť tu má od výšky 700 metrov nad morom, ojedinele aj nižšie. SHMÚ pôvodne predpovedal až štvrť metra snehu v oblastiach zasiahnutých snežením.

Foto: shmu.sk

Výstraha prvého, najnižšieho stupňa pred snežením platí pre päť okresov Žilinského kraja (Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Námestovo, Ružomberok, Tvrdošín), sedem okresov Banskobystrického kraja (Banská Bystrica, Brezno, Detva, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota, Zvolen), sedem okresov Prešovského kraja (Bardejov, Kežmarok, Levoča, Poprad, Prešov, Sabinov, Stará Ľubovňa) a štyri okresy Košického kraja (Gelnica, Košice-okolie, Rožňava, Spišská Nová Ves).