Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

V Kežmarku potrvá mimoriadna situácia pre únik oleja celý víkend

Plávajúce vankúše na zachytenie škodlivých látok Foto: TASR/Martin Baumann

Objekt bývalých kasární stráži mestská polícia i hasiči, presiaknutá časť je lokalizovaná a ohradená.

Kežmarok 15. marca (TASR) – Mimoriadna situácia v meste Kežmarok, ktorú spôsobil únik olejových látok do pôdy a do rieky Poprad v areáli bývalých kasární, bude trvať počas celého víkendu.

Pre TASR to potvrdil primátor Kežmarku Igor Šajtlava s tým, že až v pondelok 17. marca sa začne kontaminovaná zemina odvážať na zatiaľ neurčené miesto.

"Situáciu monitorujeme každý deň, mimoriadna situácia je od piatka (14.3.) od 14. hodiny, keďže v areáli bývalých kasární dlhšie obdobie pretrvávala kontaminácia pôdy. Na mieste, kde vznikol tento problém, boli uložené dve 3000-litrové nádoby s vykurovacím olejom, ktorý slúžil na vykurovanie vtedajších kasární. Tieto nádoby boli odstránené, ale či ostala časť oleja v zemi, alebo v potrubí, ktoré tam bolo, to sa zistí," objasnil Šajtlava.

Podľa neho došlo k znečisteniu veľkého množstva zeminy a olej začal presakovať aj do rieky Poprad. Objekt stráži Mestská polícia i hasiči, presiaknutá časť je lokalizovaná a ohradená.

"Od pondelka začneme pravdepodobne odvážať túto zeminu, ale vyzerá to tak, že škoda bude dosť veľká. Nevieme, do akej šírky je toto zamorenie, ukážu nám to prieskumné sondy, ale je predpoklad, že tam je toho veľmi veľa,"zdôraznil primátor.

Objekt získalo mesto od armády bez toho, aby rezort obrany informoval samosprávu o možnosti takéhoto problému. Vedenie mesta je pri odstraňovaní havárie pripravené obrátiť sa aj na štátne orgány.