Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Prešovský kraj

KEŽMAROK: Na oslavách výročia SNP nechýbali ani ukážky bojov

Na snímke muž v dobovej uniforme vojaka Červenej armády z II. svetovej vojny uteká so zbraňou počas bojovej ukážky oslobodenia mesta Kežmarok na Hlavnom námestí v Kežmarku 30. augusta 2015. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Podujatie sa dnes začalo pietnym aktom kladenia vencov pri pamätníku na kežmarskom hradnom nádvorí.

Kežmarok 30. augusta (TASR) - Viaceré kluby vojenskej histórie predviedli dnes v Kežmarku ukážky bojov druhej svetovej vojny. Vystúpili v rámci osláv 71. výročia Slovenského národného povstania. TASR informovala riaditeľka Mestského kultúrneho strediska Barbora Kaprálová.

Podujatie sa dnes začalo pietnym aktom kladenia vencov pri pamätníku na kežmarskom hradnom nádvorí. Zúčastnili sa ho predstavitelia samosprávy, verejnej správy, Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov a ďalší hostia.

Program osláv sa následne presunul na kežmarské Hlavné námestie. Ukážky bojov tu predviedli desiatky členov z viacerých klubov, ako napríklad Tatry, Krasnogvardejci, Tatranskí vlci či Gvardija. Ich dobovú výzbroj si mohli návštevníci poťažkať a obzrieť zblízka.

Na snímke muž v dobovej uniforme vojaka československej armády z II. svetovej vojny uteká s puškou počas bojovej ukážky oslobodenia mesta Kežmarok na Hlavnom námestí v Kežmarku 30. augusta 2015.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


„Pri zbere nábojníc z námestia asistovali najmenší účastníci podujatia, ktorých sme ocenili sladkou odmenou,“ priblížila Kaprálová. Na oslavách sa ďalej predviedli s ukážkou zásahu muži zákona. Svojou šikovnosťou zaujal služobný policajný pes.

Návštevníkov dnes zaujala aj výstava dobovej vojenskej techniky. Na Hlavnom námestí mohli obdivovať napríklad BMW 71, Dneper 61 či Willys Jeep.

Kežmarské oslavy vyvrcholili podvečer kultúrnym programom, účinkovali Detský folklórny súbor Maguráčik a tanečno-športové centrum Tempo.

KEŽMAROK: SNP si pripomenuli ukážkami bojov z II. svetovej vojny


Na snímke muži v dobových uniformách vojakov nemeckej armády z II. svetovej vojny a žena v dobovej uniforme zdravotnej sestry jazdia na motorke so sájdkou počas bojovej ukážky oslobodenia mesta Kežmarok na Hlavnom námestí v Kežmarku 30. augusta 2015
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Na snímke muži v dobových uniformách vojakov nemeckej armády z II. svetovej vojny strieľajú z ručných zbraní počas bojovej ukážky oslobodenia mesta Kežmarok na Hlavnom námestí v Kežmarku 30. augusta 2015.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Na snímke muž v dobovej uniforme vojaka Červenej armády z II. svetovej vojny strieľa zo samopalu spoza džípu počas bojovej ukážky oslobodenia mesta Kežmarok na Hlavnom námestí v Kežmarku 30. augusta 2015.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Na snímke muži v dobových uniformách vojakov nemeckej a Červenej armády z II. svetovej vojny vedú zajatca počas bojovej ukážky oslobodenia mesta Kežmarok na Hlavnom námestí v Kežmarku 30. augusta 2015.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Na snímke muž v dobovej uniforme vojaka nemeckej armády z II. svetovej vojny visí z okna na hitlerovskej zástave počas bojovej ukážky oslobodenia mesta Kežmarok na Hlavnom námestí v Kežmarku 30. augusta 2015.
Foto: TASR/Oliver Ondráš