Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Prešovský kraj

Kežmarský filmový klub jubiluje, privíta dokumentaristu Mira Rema

Na archívnej snímke režisér Miro Remo. Foto: TASR - Štefan Puškáš

V meste predstaví nový dokument o spevákovi Richardovi Müllerovi aj snímku Cooltúra.

Kežmarok 20. novembra (TASR) – Kežmarský filmový klub Iskra si v novembri pripomína šieste výročie svojho vzniku. Pri tejto príležitosti pripravil na stredu 23. novembra pre milovníkov filmového umenia stretnutie s režisérom, scenáristom a kameramanom Mirom Remom, ktorý uvedie svoj najnovší film Richard Müller: Nespoznaný a v ten istý deň predstaví v tamojšom gymnáziu snímku Cooltúra.

Dokumentárny film Richard Müller: Nespoznaný prináša intímny rez do života slovenskej hudobnej legendy. "Témy ako Richardova choroba, skúsenosti s drogami, vzťahy so ženami sa vo filme tiež čiastočne objavia. Ale my sme sa neznížili na úroveň bulváru. Snažili sme sa tieto momenty zaradiť do kontextu Richardovho života tak, aby ho divák mohol lepšie a komplexnejšie pochopiť. Nemyslím si však, že Nespoznaný je kontroverzný film. Nazdávam sa skôr, že je to film ľudský, film o obdivuhodnom umelcovi, ktorý stále bojuje, a to aj navzdory životným komplikáciám, ktoré sa na neho rokmi navešali," povedal Miro Remo, ktorý film nakrúcal počas príprav a turné Richarda Müllera s kapelou Fragile v rokoch 2013–2016. Režisér dokument osobne uvedie v stredu 23. novembra o 19.00 h v kine Iskra, diváci však film budú môcť vidieť aj o deň neskôr v rovnakom čase.



Snímku o zmysle a stave slovenskej kultúry Cooltúra budú môcť vidieť študenti v telocvični Gymnázia P. O. Hviezdoslava v Kežmarku v stredu 23. novembra o 11.50 h. "Táto projekcia je v rámci kapacitných možností gymnázia otvorená aj pre verejnosť. Je spojená s lektorským úvodom a prednáškou na tému autorský dokumentárny film, po premietaní sa uskutoční moderovaná diskusia s autorom filmu," povedal Boris Švirloch z Filmového klubu Iskra v Kežmarku, ktorý podujatie organizuje. Podľa jeho ďalších slov sa dokument do kín pre nesúhlas niektorých aktérov filmu nedostal, ale predstavený je v rámci projektu Dokument na kolesách. Ten je zameraný na gymnáziá, stredné a vysoké školy i univerzity na Slovensku.



"Nedokážem filmom zhodnotiť stav našej kultúry ako celku, ale divákom som poskytol to, čo som videl a považujem za dôležité vidieť. Nič zásadné od diváka neočakávam, ale verím, že Cooltúra môže prispieť k rozvoju kritického myslenia v oblasti kultúry. Sám som niektoré veci pochopil až vtedy, keď som so štábom niekoľko hodín nakrúcal a videl, ako to funguje," poznamenal pre študentský informačný portál Gaudeo.sk Miro Remo o filme, ktorý demaskuje negatívne kultúrno-politické syndrómy súčasného Slovenska, ako je nacionalizmus, populizmus či umelo vytvorené televízne a subkultúrne mýty.