Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Prešovský kraj

Klientky bezpečného domu so svojimi deťmi majú skromné želania

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Okrem strechy nad hlavou a bezpečia pracovníčky zariadenia pomohli ženám aj so stravou a darčekmi pre ich deti.

Prešov 24. decembra (TASR) – Pokojné Vianoce bez šikanovania zo strany partnera sú túžbou väčšiny žien, ktoré sa ocitli počas tohtoročných sviatkov v novootvorenom zariadení Bezpečný ženský dom v Prešove. Spravuje ho miestne Záujmové združenie žien (ZZŽ) MyMamy, ktoré zariadenie núdzového bývania pre týrané ženy otvorilo iba pred mesiacom v zrekonštruovanom objekte bývalej materskej školy.

Okrem strechy nad hlavou a bezpečia pracovníčky zariadenia pomohli ženám aj so stravou a darčekmi pre ich deti. Združenie sa zapojilo do potravinovej zbierky v spolupráci s potravinovou bankou a jedným z obchodných reťazcov, kde sa podarilo vyzbierať viac ako 700 kilogramov potravín a drogérie. Pred sviatkami zorganizovali aj vianočnú burzu a benefičný koncert, aby ženám pomohli začať život v nových podmienkach.

„Naše zariadenie pred týmito Vianocami veľmi úzko spolupracovalo aj s občianskym združením Podaj ďalej, ktoré si zobralo zoznam detí našich klientok a na svojej facebookovej stránke zverejnilo mená detí a ich vek. Každé dieťa si takouto cestou hľadalo svojho vianočného anjela, ktorý mu daroval jeho vysnívaný vianočný darček. Malé dievčatká túžili hlavne po bábike. Máme tu tiež futbalistu, ktorý si vysníval loptu a obľúbený futbalový dres. Iný chlapec chcel hokejku. Deti si priali úplne bežné veci,“ uviedla krízová poradkyňa Nicole Fuchsová.

Vďaka dobrým ľuďom sa podarilo vyzbierať pre všetky deti vo veku od troch do 15 rokov vhodný darček pod stromček. Od gumených hračiek, cez knižky, lopty, spoločenské hry až po pomôcky do školy. Fuchsová zdôraznila, že tunajším deťom chýbali akékoľvek hračky, keďže ich matky sú väčšinou v hmotnej núdzi. Nenájdu ich dnes doma pod stromčekom, ale v náhradných priestoroch. Ženský bezpečný dom im však poskytuje príjemné zázemie aj vianočnú atmosféru.

Jedna z klientok, ktorá z bezpečnostných dôvodov svoje meno neuviedla, prežila posledné Vianoce sama. Manžel jej zobral dcéru a odišiel s ňou k svojej matke. Ich vzťah od začiatku naštrbil alkohol. “Musela som odísť od manžela. Prežila som si s ním tri roky pekla. Každý deň bol opitý. Pravidelne ma bil, stále hľadal nejaké problémy, rozbíjal taniere, nedalo sa s ním vydržať. Preto som sa obrátila na krízovú linku, aby mi pomohli dostať sa s mojou dcérkou do bezpečia,“ opísala svoju cestu do ženského domu mladá žena z vranovského regiónu. V jednej izbe si s dcérou zariadili útulné, hoci len dočasné bývanie. „Verím, že sa postavím na vlastné nohy, nájdem si prácu a dokážem sa sama postarať o moje dievčatko,“ prezradila svoje najväčšie želanie klientka zariadenia.

Manažérka ZZŽ MyMamy Iveta Baranová informovala, že ide o objekt, ktorý patrí do kategórie zariadení núdzového bývania, na ktorý získali dotáciu z nórskeho mechanizmu. Je to prvé zariadenie v Prešovskom kraji, ktoré pokrýva potreby takýchto žien. V objekte s kapacitou 35 miest vzniklo 11 obytných buniek. Deťom s matkami chceli spríjemniť aj čas pred Vianocami. Poslali ich za Mikulášom do Kopytovskej doliny, kde strávili krásny víkend. Pred dokončením tohto zariadenia bývali ich klientky vo veľmi stiesnených podmienkach panelákového bytu. Vianoce už prežívajú v krásnom novom prostredí so stromčekom a hlavne v bezpečí.