Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Prešovský kraj

Pod Lomnickým štítom sa rozozvučia tóny známych skladateľov

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Návštevníci Skalnatého plesa a jeho okolia tak budú mať mimoriadny zážitok.

Vysoké Tatry 15. júla (TASR) – Tóny svetoznámych hudobných skladateľov J. S. Bacha, Eugea Suchoňa, Franza Schuberta a iných zaznejú v piatok 17. júla na Skalnatom plese vo Vysokých Tatrách v podaní Medzinárodného detského husľového orchestra. „O 11. hodine vzdá úctu Vysokých Tatrám a pozdraví celé Slovensko 26 detí zo Slovenska, Čiech, Ukrajiny, Kanady a USA,“ informovala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.

Pod vedením pedagogičky Terezy Novotnej sa Medzinárodný detský husľový orchester predstaví už po druhý raz pod Lomnickým štítom. „Príroda je chrám, verím, že skladby od známych skladateľov zaznejú rovnako krásne na Skalnatom plese ako v chráme. Mladí hudobníci hrajú z rôznych krajín, koncertu však budú rozumieť všetci, pretože hudba je univerzálny jazyk a na preklad netreba žiadneho tlmočníka. Tatry sú naším národným symbolom, netradičným koncertom chceme pozdraviť celé Slovensko z prekrásneho miesta, zo Skalnatého plesa,“ uviedla Novotná.

Medzinárodný detský husľový orchester je podľa nej špecifický tým, že pozostáva iba z huslí a návštevníci Skalnatého plesa a jeho okolia tak budú mať mimoriadny zážitok. „Teší ma, že sa nám deti vracajú na základe zážitkov z minulého roka. Skúšame dvakrát denne. Mňa inšpiruje radosť, húževnatosť, ktorá z týchto detí sála,“ dodáva Novotná, ktorá pôsobila 15 rokov v Štátnej filharmónii v Košiciach ako hráčka prvých huslí. Okrem Slovenska koncertuje a vedie husľové kurzy v Mexiku, s viacerými hudobnými zoskupeniami precestovala takmer celý svet. Aby mohla organizovať husľové stretnutia malých hudobníkov z celého sveta v slovenských Tatrách, založila spolu s manželom Občianske združenie Husľový kľúč.  

„Skalnaté pleso sa aj vďaka malým virtuózom rozžiari a prinesie do Skalnatej doliny úprimné detské svetlo. Veríme, že aj vďaka Tereze Novotnej a jej nadaným deťom budú mať návštevníci Skalnatého plesa o zážitok viac a koncert priamo pod Lomnickým štítom v nich zanechá silné emócie, ktoré si donesú domov po návrate z dovolenky z našich slovenských veľhôr,“ zdôraznila Maťašovská. Dodala, že vstup na koncert je voľný.