Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Prešovský kraj

Prešovský kraj prispeje štyrom mestám a obciam na cesty a ihriská

Futbalové ihrisko, ilustračné foto Foto: TASR/Lukáš Grinaj

V prípade združených investícií na postavenie futbalových ihrísk už kraj jednu podobnú investíciu schválil mestu Vysoké Tatry, teraz poslanci odobrili príspevok aj mestám Snina a Stará Ľubovňa.

Prešov 25. augusta (TASR) – Prešovský samosprávny kraj (PSK) dnes vstúpil do štyroch združených investícií s mestami a obcami na jeho území. Vďaka združeným prostriedkom sa v mestách Snina a Stará Ľubovňa vybudujú futbalové ihriská s umelou trávou, no kraj v oboch prípadoch poskytne sumu 100.000 eur až v budúcom roku.

„Ďalšie dve združené investície sa týkajú oblasti dopravy. Ide o opravu cesty smerujúcej na Spišský hrad. Časť patrí Košickému kraju, ktorý ju už rekonštruoval, a ostala zvyšná časť, ktorá patrí mestu Spišské Podhradie. Druhá investícia sa týka cesty do Juskovej Vole,“ uviedla dnes vedúca odboru financií Úradu PSK Mária Holíková.

Komunikácia do obce Juskova Voľa v okrese Vranov nad Topľou je cesta tretej triedy a patrí kraju. Pri ťažbe dreva a lomového kameňa v okolí sa poškodila natoľko, že podľa Holíkovej Štátne lesy a súkromný investor poskytli obci kompenzáciu. Na to, aby bolo možné cestu opraviť, je však potrebná suma 58.000 eur. Obec už má 23.000 eur a krajskí poslanci jej dnes schválili aj investíciu z pokladnice kraja vo výške 35.000 eur. Cesta sa teda bude opravovať v čo najkratšie možnom čase.

Investícia do cesty na Spišský hrad dosiahne 36.000 eur. Polovicu, teda 18.000 eur, dnes schválil kraj a druhá polovica by mala pochádzať z rozpočtu mesta Spišské Podhradie. Ide o úsek dlhý asi 300 metrov a tiež by mal byť opravený čo najskôr.

V prípade združených investícií na postavenie futbalových ihrísk už kraj jednu podobnú investíciu schválil mestu Vysoké Tatry, teraz poslanci odobrili príspevok aj mestám Snina a Stará Ľubovňa. Mesto Snina dostane na výstavu ihriska dotáciu Slovenského futbalového zväzu (SFZ) vo výške 100.000 eur, rovnakou sumou prispeje aj PSK. Samotné mesto má na to vyčleniť prostriedky vo výške 250.000 eur. Ak bude ihrisko postavené, bude jediným v spádovej oblasti Sninského regiónu a rozšíri možnosti pre výchovu a športové vyžitie najmä detí a mládeže.

Stará Ľubovňa chce postaviť ihrisko za 300.000 eur. Aj tomuto mestu kraj schválil 100.000 eur do združenej investície. Zvyšné peniaze budú pochádzať zo zdrojov SFZ i mesta.