Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Prešovský kraj

Na hrad Krásna Hôrka vyviezli nové posvätené zvony

Tri zvony slávnostne posvätili počas odpustovej slávnosti v Krásnohorskom Podhradí v okrese Rožňava. Zvony sú určené do hradu Krásna Hôrka. Na snímke ľudia sa fotografujú so zvonmi počas prevozu kočom v obci. Krásnohorské Podhradie, 13. septembra 2015. Foto: TASR/Milan Kapusta

V hradnej kaplnke nahradia staré, ktoré zničil požiar v marci 2012.

Krásna Hôrka 13. septembra (TASR) – Na hrad Krásna Hôrka dnes slávnostný sprievod vyviezol tri nové posvätené zvony, ktoré v hradnej kaplnke nahradia staré. Tie zničil požiar v marci 2012.

Program posvätenia zvonov sa začal dnes ráno v Krásnohorskom Podhradí slovenskou sv. omšou, nasledoval obrad posvätenia zvonov v záhrade kostola Všetkých svätých, následne absolvovali sv. omšu aj návštevníci hovoriaci maďarským jazykom a tesne popoludní boli zvony na koči s koňmi vyvezené na hrad. Sprevádzali ich hostia z Maďarska i Slovenska z organizácií, ktoré prispeli na ich odliatie, a tiež stovky obyvateľov blízkych obcí.

Pôvodné zvony nad hradnou kaplnkou v minulosti do širokého okolia ohlasovali veselé i smutné udalosti v živote hradu, jeho majiteľov – Andrássyovcov, a neskôr aj obyvateľov podhradia. V nedávnych časoch zvonili napríklad pri odpustových slávnostiach alebo oznamovali úmrtie v obci pod hradom.

"Oheň a vysoké teploty počas požiaru spôsobili, že z malého a stredného zvona ostali len roztavené hrudky bronzu a srdcia, z najväčšieho zvona veniec a srdce," uviedla Judita Krajčiová z Múzea Betliar. Reštaurovanie zvonov vzhľadom na rozsiahle poškodenie nebolo možné, preto zvonolejársky majster Miklós Gombos z maďarskej obce Őrbottyán v spolupráci s odborníkmi z múzea v Betliari, ktoré spravuje pozostalosť po rode Andrássyovcov, odliali nové. Na tento účel sa konalo viacero zbierok.

Tri zvony slávnostne posvätili počas odpustovej slávnosti v Krásnohorskom Podhradí v okrese Rožňava. Zvony sú určené do hradu Krásna Hôrka. Na snímke zvony počas prevozu kočom po obci sprevádzali husári z maďarského Ózdu, v pozadí hrad Krásna Hôrka. Krásnohorské Podhradie, 13. septembra 2015.
Foto: TASR/Milan Kapusta


Na odliatie najmenšieho zo zvonov vyhlásili z iniciatívy Združenia gemerských remeselníkov so sídlom v Krásnohorskej Dlhej Lúke verejnú zbierku, ktorú podporili samotní remeselníci. Do zbierky venovali výťažok z predaja svojich produktov, ako aj výťažok z benefičného koncertu usporiadaného v maďarskom meste Ibrány, ktoré má družbu s Krásnohorskou Dlhou Lúkou.

Zvon strednej veľkosti bolo možné odliať vďaka finančnému daru, ktorý poskytol Ženský vínny rytiersky rád Pannónia z Maďarska. Zhotovenie najväčšieho zvona umožnila dobrovoľná zbierka obyvateľov obce Krásnohorské Podhradie, jej družobnej obce Csíkszentkirály v rumunskom Sedmohradsku, ako aj účastníkov festivalu Gombasecký letný tábor a Občianskeho združenia Sine Metu.

Prvýkrát zaznejú zvony v stredu o 19.30 h počas priateľského stretnutia pri svetle sviečok pred hradnou bránou.

Video:KRÁSNOHORSKÉ PODHRADIE: Slávnosť posvätenia zvonov hradu Krásna Hôrka


Tri zvony slávnostne posvätili počas odpustovej slávnosti v Krásnohorskom Podhradí v okrese Rožňava. Zvony sú určené do hradu Krásna Hôrka. Na snímke prevoz zvonov kočom v obci. Krásnohorské Podhradie, 13. septembra 2015.
Foto: TASR/Milan Kapusta


Tri zvony slávnostne posvätili počas odpustovej slávnosti v Krásnohorskom Podhradí v okrese Rožňava. Zvony sú určené do hradu Krásna Hôrka, počas prevozu kočom v obci ich sprevádzali husári z maďarského Ózdu. Na snímke zvony posvätil na nádvorí Kostola Všetkých svätých tamojší farár István Vadkerti. Krásnohorské Podhradie, 13. septembra 2015.
Foto: TASR/Milan Kapusta


Na snímke tri zvony, ktoré slávnostne posvätili počas odpustovej slávnosti v Krásnohorskom Podhradí v okrese Rožňava. Zvony sú určené do hradu Krásna Hôrka. Krásnohorské Podhradie, 13. septembra 2015.
Foto: TASR/Milan Kapusta


Tri zvony slávnostne posvätili počas odpustovej slávnosti v Krásnohorskom Podhradí v okrese Rožňava. Zvony sú určené do hradu Krásna Hôrka. Na snímke prevoz zvonov kočom v obci, v pozadí hrad Krásna Hôrka. Krásnohorské Podhradie, 13. septembra 2015.
Foto: TASR/Milan Kapusta