Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Lesnícke dni pod Tatrami odprezentujú činnosť lesníkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Pod Tatrami sa lesnícke organizácie už tradične predstavia na Hlavnom námestí v Kežmarku.

Kežmarok 24. apríla (TASR) – Po minulotýždňovom slávnostnom otvorení 12. ročníka Lesníckych dní vo Zvolene pokračuje podujatie ukážkami lesníckych činností aj v ďalších slovenských mestách. Pod Tatrami sa lesnícke organizácie už tradične predstavia na Hlavnom námestí v Kežmarku. „Bohatý program čaká žiakov základných škôl i širokú verejnosť vo štvrtok 26. apríla už od rána," uviedla Martina Petránová zo Štátnych lesov Tatranského národného parku (ŠL TANAP).

Lesnícke dni pod Tatrami, ktorých koordinátorom sú ŠL TANAP, odštartujú o 8.30 h.. Návštevníkom budú po celý deň k dispozícii lesní pedagógovia, ktorí ich naučia rozoznávať nielen pobytové znaky živočíchov či zvuky zvierat, ale priblížia im aj tatranské naj a takisto poradia, ako sa pri túrach v Tatrách orientovať podľa smerovníkov a turistických značiek. „Priamo na námestí si budú môcť za asistencie pracovníkov Strediska turistických služieb vyskúšať, ako sa na turistický pútač montujú informačné tabuľky," uviedol koordinátor podujatia Igor Stavný zo ŠL TANAP. Záujemcovia si okrem toho budú môcť odskúšať aj výrobu búdok pre spevavce, čakajú ich tiež ukážky práce včelára či prezentácie na témy Les a zdravie či Zvukové prejavy zveri, ktoré odznejú v miestom Kine Iskra.

„Kľúčovým programom na námestí bude aj tento rok riešenie tajničky. Na jednotlivých stanovištiach budú žiacke družstvá riešiť rôzne úlohy a do prázdnych políčok tajničky vpisovať písmená. V prípade úspechu sa dozvedia, akým spôsobom je prepojený les s lesníkom," objasnil Stavný s tým, že najmenší sa môžu tešiť napr. aj na drevené skladačky s rôznymi prírodnými motívmi.

Okrem ŠL TANAP svoju činnosť v rámci podujatia predstavia Vojenské lesy a majetky SR, odštepný závod Kežmarok, Lesy mesta Spišská Belá, Lesy mesta Kežmarok, Stredná odborná škola lesnícka (SOŠL) a drevárska J. D. Matejovie Liptovský Hrádok a SOŠL v Prešove. „Návštevníkom ponúknu ukážky práce pilčíkov i kumštu sokoliarov, záujemcovia sa budú môcť odfotografovať v lesníckej uniforme, vyskúšať si prácu s prírodným materiálom. Čakajú ich tiež slovné prešmyčky na lesnícku tematiku a rovnako ako po minulé roky zaznejú aj lesničiarske signály," uzatvára Petránová.