Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Leteckí záchranári zasahovali dnes vo Vysokých Tatrách dvakrát

Ilustračné foto Foto: TASR – František Iván

O pomoc požiadali maďarskí turisti, ktorí uviazli počas výstupu na Gerlachovský štít.

Vysoké Tatry 29. októbra (TASR) - Leteckí záchranári z Popradu leteli dnes popoludní do Vysokých Tatier dva razy. Ich prvý let smeroval do Lomnického sedla k 35-ročnému turistovi. „Počas túry pocítil náhlu nevoľnosť a upadol do bezvedomia. Do terénu bol na lane vysadený lekár aj záchranár Horskej záchrannej služby. Pri ich príchode bol už turista pri vedomí,“ informovala hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby Air-Transport Europe Zuzana Turočeková.

Po neodkladnom ošetrení ho v transportnej sedačke evakuovali z terénu a s podozrením na epileptický záchvat previezli do Popradu.

Následne bola posádka vrtuľníka privolaná opäť do Vysokých Tatier. Ich pomoc potreboval turista, ktorého počas túry v Štôlskej doline zasiahla väčšia uvoľnená skala. „Zranený muž mal pomliaždeniny, poranené rebrá aj dolnú končatinu. Lekár so záchranárom mu zranenia na mieste ošetrili. Následne ho vrtuľníkom previezli do popradskej nemocnice,“ dodala Turočeková.

Cez tiesňovú linku 112 okrem toho požiadali o pomoc horských záchranárov maďarskí turisti, ktorí uviazli počas výstupu na Gerlachovský štít. Z Horskej záchrannej služby informovali, že záchranárom nevedeli presne určiť svoju polohu. Turisti, otec so synom a dcérou, nedokázali v túre pokračovať pre zdravotné komplikácie a náročnosť terénu. V miestach, kde sa nachádzali, už vládnu zimné podmienky.

O súčinnosť boli požiadaní leteckí záchranári, ktorí na palubu vrtuľníka v Starom Smokovci zobrali záchranára HZS. Počas letu lokalizovali uviaznutých turistov, ktorí sa nachádzali v Sedle nad Kotlom. Trojica nemala pri sebe žiadne horolezecké vybavenie. Záchranár HZS ich po jednom vystrojil do evakuačnej sedačky a pomocou palubného navijaka boli transportovaní vrtuľníkom k Sliezskemu domu.