Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Prešovský kraj

Na Dňoch Mateja Hrebendu sa stretnú ľudia so zrakovým postihnutím

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Ide o celoslovenskú prehliadku recitátorov a literárnych tvorcov so zrakovým postihnutím, ktorú organizuje Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS).

Levoča 11. novembra (TASR) – Medzinárodný deň nevidiacich, ktorý pripadá na 13. novembra, si pripomenú aj počas Dní Mateja Hrebendu v Levoči. Ide o celoslovenskú prehliadku recitátorov a literárnych tvorcov so zrakovým postihnutím, ktorú organizuje Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS). V Levoči sa stretnú oddnes do nedele 13. novembra. TASR o tom informovala manažérka pre PR ÚNSS Dušana Blašková.

"Cieľom sviatku umeleckého slova nevidiacich a slabozrakých je povzbudiť ľudí so zrakovým postihnutím, ktorí majú vzťah k literárnej tvorbe a prednesu. Je to priestor vyjadriť svoje myšlienky a pocity prostredníctvom vlastnej tvorby, ale aj naplniť sa umeleckým prednesom, či už jednotlivcov alebo v predstavení hlasového divadla," uviedla Blašková. Súťažná prehliadka sa zároveň usiluje ukázať, že ani zrakovo postihnutým nechýba kreativita a môžu sa uplatniť aj ako spisovatelia alebo redaktori.

Súčasťou umeleckej prehliadky budú aj tvorivé dielne, seminár k autorskej tvorbe a návšteva Izby Mateja Hrebendu v Slovenskej knižnici pre nevidiacich v Levoči. Počas slávnostného galavečera, ktorý sa uskutoční v sobotu 12. novembra o 19.00 h v Mestskom divadle v Levoči, vystúpia najúspešnejší účastníci prehliadky a kabaret Pánska jazda. Vstup je pre všetkých voľný.

"Podujatie má názov po nevidiacom distribútorovi kalendárov a kníh, autorovi príležitostných veršov a milovníkovi literatúry Matejovi Hrebendovi, ktorého 220. výročie narodenia si tento rok pripomíname. Narodil sa ako slabozraký, no už v pätnástich rokoch nedokázal sám čítať. Na svojich púťach s kapsou plnou kníh chodil krajinou najskôr sám, neskôr s pomocou," priblížila Blašková. Celý život podporoval vzdelanie a literatúru, všetky svoje prostriedky venoval lýceám, školám a Matici slovenskej. Jeho súčasník Karol Kuzmány o ňom napísal: "Nemôže slepý slepého viesť, tento slepý však mnohým vidiacim mohol by byť vodcom."

ÚNSS je občianske združenie, ktoré vzniklo v roku 1990. Jeho členmi sú nevidiaci a slabozrakí ľudia, ich priaznivci, priatelia a rodičia. V súčasnosti má takmer 4200 členov združených v 65 základných organizáciách. Svoje služby, poradenstvo a aktivity poskytuje ľuďom so zrakovým postihnutím na celom území Slovenska.