Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Prešovský kraj

FOTO: M.Molčanyiová: Zdobenie medovníkov si vyžaduje veľkú trpezlivosť

Pečeniu a zdobeniu medovníkov sa Mária Molčanyiová z obce Ladomirová v okrese Svidník začala aktívne venovať až ako dôchodkyňa. Napriek tomu sa jej medovníky dostali do Spojených štátov amerických, Austrálie, Nemecka, Rakúska, Česka a Afriky. V polovici novembra ich obdivovali návštevníci výstavy tort v Taliansku. Na snímke Mária Molčanyiová s perníkovou tortou. V Ladomirovej 24. decembra 2018. Foto: TASR - Maroš Černý

Medovníky sa dostali do Spojených štátov amerických, Austrálie, Nemecka, Rakúska, Česka a Afriky. V polovici novembra ich obdivovali návštevníci výstavy tort v Taliansku.

Ladomirová 24. decembra (TASR) – Pečeniu a zdobeniu medovníkov sa Mária Molčanyiová z obce Ladomirová v okrese Svidník začala aktívne venovať až ako dôchodkyňa. Napriek tomu sa jej medovníky dostali do Spojených štátov amerických, Austrálie, Nemecka, Rakúska, Česka a Afriky. V polovici novembra ich obdivovali návštevníci výstavy tort v Taliansku.

Prvé medovníky vyrobila synovcovi na svadbu a rozdávali ich počas "redového" tanca. "Medovníky ma oslovili natoľko, že som začala študovať techniku zdobenia a neviete si predstaviť, ako som sa tešila, keď som na to prišla. Odvtedy sa postupne stále zdokonaľujem," uviedla pre TASR Molčanyiová.

Pečeniu a zdobeniu medovníkov sa Mária Molčanyiová z obce Ladomirová v okrese Svidník začala aktívne venovať až ako dôchodkyňa. Napriek tomu sa jej medovníky dostali do Spojených štátov amerických, Austrálie, Nemecka, Rakúska, Česka a Afriky. V polovici novembra ich obdivovali návštevníci výstavy tort v Taliansku. Na snímke zdobený perník. V Ladomirovej 24. decembra 2018.
Foto: TASR - Maroš Černý


Ako ďalej povedala, trojrozmerné medovníky boli pre ňu výzvou. "Dosť sme sa prvý raz natrápili. Podarilo sa nám urobiť trojrozmernú loptu v riadnej veľkosti tak, ako tá lopta vyzerá. Keď sme ju zaťovi darovali, všetci si mysleli, že je to lopta oblepená medovníkmi," priblížila Molčanyiová.

Pečeniu a zdobeniu medovníkov sa Mária Molčanyiová z obce Ladomirová v okrese Svidník začala aktívne venovať až ako dôchodkyňa. Napriek tomu sa jej medovníky dostali do Spojených štátov amerických, Austrálie, Nemecka, Rakúska, Česka a Afriky. V polovici novembra ich obdivovali návštevníci výstavy tort v Taliansku. Na snímke perníkový vianočný kapor. V Ladomirovej 24. decembra 2018.
Foto: TASR - Maroš Černý


S trojrozmernými medovníkmi jej pomáha manžel, ktorý je technik. "Pripraví mi jednotlivé formy, ktoré potrebujem, no a ja už len pečiem a skladám," vysvetlila.

Pečeniu a zdobeniu medovníkov sa Mária Molčanyiová z obce Ladomirová v okrese Svidník začala aktívne venovať až ako dôchodkyňa. Napriek tomu sa jej medovníky dostali do Spojených štátov amerických, Austrálie, Nemecka, Rakúska, Česka a Afriky. V polovici novembra ich obdivovali návštevníci výstavy tort v Taliansku. Na snímke zdobená perníková vianočná ozdoba. V Ladomirovej 24. decembra 2018.
Foto: TASR - Maroš Černý


Zdobí ich čipkovanou vzorkou, ktorou sú jej medovníky typické. "Je pravda, že používam jemnejšie pastelové farby, nie sú také sýte, ale tá čipka dodá tomu medovníku celkový vzhľad. Je to vlastne dar od Boha, ktorý som dostala. Môžem vrúcne ďakovať, že v pomerne neskorom veku som sa do toho pohrúžila, ani neviem, či niekedy prestanem. Aj keď, pravdaže, človek už má svoj vek. Napĺňa ma to. Do svojej práce vkladáte svoju dušu, srdce, kus svojej človečiny a odovzdávate to ďalej," prezradila Molčanyiová.

Pečeniu a zdobeniu medovníkov sa z jej rodiny nevenuje nikto. Na začiatku ju to aj trápilo, avšak svoje skúsenosti odovzdáva iným ženám. "Keď som mala prvú výstavu, nepodarila sa mi poleva, bola lepkavá. Manžel potom vyvažoval presne koľko cukru, bielok, citrónu, presne to vždy odvážil, zapísal. Stal sa vlastne učiteľom pre ženy na Slovensku, že ich učil, ako sa správne robí poleva," doplnila Molčanyiová.

Pečeniu a zdobeniu medovníkov sa Mária Molčanyiová z obce Ladomirová v okrese Svidník začala aktívne venovať až ako dôchodkyňa. Napriek tomu sa jej medovníky dostali do Spojených štátov amerických, Austrálie, Nemecka, Rakúska, Česka a Afriky. V polovici novembra ich obdivovali návštevníci výstavy tort v Taliansku. Na snímke Mária Molčanyiová s perníkovou šperkovnicou. V Ladomirovej 24. decembra 2018.
Foto: TASR - Maroš Černý


Zdobenie medovníkov si podľa jej slov vyžaduje veľkú trpezlivosť. "Musíte poctivo si odsedieť tú svoju prácu, nedá sa odbehovať. Keď zdobíte, máte vždy rovnomerný tlak na vrecko, s ktorým zdobíte, tak už je len ideálne v tom istom pokračovať, aby každý jeden medovník bol rovnaký," vysvetlila medovnikárka.

V novembri sa zúčastnila výstavy tort v talianskom Miláne, kde vzala i medovníky svojich známych a spoločne reprezentovali Slovensko. "Mala som urobený domček, kde strecha bola prikrytá medovníkovou slamou. Nechceli veriť, že by sa také niečo dalo urobiť. Bola som šťastná a právom hrdá," dodala Molčanyiová.