Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Prešovský kraj

Múzeum A. Warhola v Medzilaborciach predstaví fotografie Dávida Doroša

Socha Andy Warhola s dáždnikom je už rok dominantou okolia Múzea moderného umenia Andy Warhola v Medzilaborciach. Foto: TASR/Milan Kapusta

Fotografie tvoril približne dva roky na rôznych miestach. Niektoré vznikli, ako sám hovorí, hneď za domom, iné v rámci regiónov Európy.

Medzilaborce 9. novembra (TASR) – Múzeum moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW) v Medzilaborciach pripravilo výstavu mladého fotografa Dávida Doroša On the road/Na ceste. "Keďže ide o fotografiu, teda vizuálny jazyk, interpretácia je na každom divákovi a každý si v nej nájde niečo iné," vysvetlil pre TASR autor. Podľa jeho slov nejde o žiadny cestopis, aj keď ide o presun, skôr to preňho znamená putovanie časom, ale aj "putovanie nás samých životom".

Fotografie tvoril približne dva roky na rôznych miestach. Niektoré vznikli, ako sám hovorí, "hneď za domom", iné v rámci regiónov Európy. "V tomto prípade pre mňa nie je vôbec dôležité, odkiaľ fotografia je," vysvetlil k tvorbe Doroš.

MMUAW je pre mladého fotografa zaujímavým miestom. "Andyho Warhola registrujem ako umelca, ktorý robil aj s fotografiou a pracoval s ňou napr. v rámci sieťotlače," dodal.

Dávid Doroš sa narodil v roku 1981 v Prešove, kde aj pôsobí. Fotografii sa venuje približne desať rokov. "Začínal som ako každý, ako samouk," vysvetlil s tým, že si prešiel tzv. povinnými jazdami. "Neskôr som sa vyjadroval skrze tradičný dokument a v súčasnosti je mi najbližší dokument subjektívny s určitou formou lyriky," hovorí o sebe autor s tým, že občas obraz doplní slovom a zvyšok necháva na diváka.

Vernisáž sa uskutoční vo štvrtok (10.11.) o 15.00 h v múzeu.