Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Mestskí policajti budú v Tatrách opäť od ľudí zbierať staré šatstvo

Na snímke Ján Mokoš, primátor mesta Vysoké Tatry. Foto: FOTO TASR/Martin Baumann

Mestská polícia Vysoké Tatry chce takto odľahčiť životné prostredie od možného odpadu.

Vysoké Tatry 22. októbra (TASR) - Deviaty ročník zberu nepotrebných odevov sa v meste Vysoké Tatry uskutoční už tento štvrtok 23. októbra. Použitým veciam dá šancu sa zrecyklovať, no má aj charitatívny podtón. Mestská polícia (MsP) Vysoké Tatry, ktorá je organizátorom akcie, chce takto odľahčiť životné prostredie od možného odpadu.

"Odchodom vecí zo sídlisk sa nám darí zabrániť aj pohybu vyberačov kontajnerov. Inak by mnohé predmety hyzdili okolie. My sme radi, že naša misia má úspech," konštatoval iniciátor zbierky, zástupca náčelníka Msp Jozef Štefaňák. Medzi Tatrancami sa podľa neho každoročne vyzbiera aj desať ton predmetov. Prvé roky putovali veci do žakovského Inštitútu Krista Veľkňaza, kde takmer 200-členná komunita ľudí, ktorých na okraj spoločnosti vytesnil predovšetkým alkoholizmus, s vďakou prijala ešte použiteľnú kuchynskú výbavu či pracovné oblečenie. Posledné zbierky, mechy textílií, pretvorili ženy z oravskej neziskovej organizácie Pomocný anjel na nemocničné vybavenie.

"Kým pohľad na skladované veci vyvoláva v majiteľoch nostalgiu, nevzdajú sa ich, to je prirodzené. Keď dozreje čas na ich ďalší osud, neradi by ich videli zničené," dodáva Štefaňák. Mestskí policajti preto oslovili adresáta, ktorý dáva záruku, ako s množstvom šatstva naloží. "Sociálne družstvo Diakonie Broumov poskytuje komplex sociálnych služieb ľuďom na okraji spoločnosti, deklaruje ponuku pracovných príležitostí pre znevýhodnených na trhu práce a našu materiálnu pomoc víta," priblížil adresáta Štefaňák.

MsP Vysoké Tatry zbierku nepotrebného šatstva organizuje v tatranských mestských častiach vo štvrtok od 8. hodiny.