Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Mestský hnedý priemyselný park v Bardejove zrejme dokončia na jeseň

Na snímke mesto Bardejov Foto: TASR

O revitalizácii hnedého priemyselného parku rozhodlo mestské zastupiteľstvo ešte v roku 2008.

Bardejov 11. marca (TASR) – Obyvatelia Bardejova sa dočkajú dokončenia projektu Mestský hnedý priemyselný park. V najbližších dňoch by sa mal podpisovať dodatok k zmluve s riadiacim orgánom, ktorým je Ministerstvo hospodárstva SR. Pre TASR to potvrdil primátor mesta Boris Hanuščak.

Oprava objektov v areáli bývalého podniku JAS Bardejov s využiteľnou pracovnou plochou okolo 14.000 štvorcových metrov by mohla byť podľa primátora dokončená asi na jeseň tohto roka. Teraz by sa mali preinvestovať ešte asi 3 milióny eur z celkového finančného nákladu približne 10 miliónov eur.

„Projekt nám ukladá do piatich rokov mať v parku viac ako 250 obsadených pracovných miest a strojové investície do výšky 3 milióny eur. Budeme tam však umiestňovať výrobu, ktorá bude mať aj viac pracovných miest,“ povedal primátor.

Podľa jeho slov má mesto niekoľko investorov, ktorí prejavili záujem mať tu svoje priestory, no keďže stavba ešte nie je pripravená, nemôžu byť podpísané ani oficiálne partnerstvá či dohody. Koncom marca by chcel rozbehnúť rokovania. Ako povedal, na jeseň tohto roka by tu mohli byť zamestnaní prví pracovníci. Investori by mohli byť z tradičného obuvníckeho priemyslu, tu je v hre podľa Hanuščaka domáci i zahraničný investor a možno hovoriť tiež o záujme z oblasti strojárenského priemyslu.

O revitalizácii hnedého priemyselného parku rozhodlo mestské zastupiteľstvo ešte v roku 2008. Celkové oprávnené náklady na jeho výstavbu pri schválení projektu v roku 2009 predstavovali viac ako 10 miliónov eur. Pôvodný termín ukončenia výstavby bol naplánovaný na koniec decembra 2010. No v roku 2010 tu prebiehalo vyšetrovanie pre podozrenie zo subvenčného podvodu, čo sa však nepotvrdilo.

Okrem toho dva dodatky k zmluve s dodávateľom stavby zase skomplikovali situáciu v roku 2012, kedy bolo zistené porušenie zákona o verejnom obstarávaní. Financovanie bolo pozastavené a pohlo sa to až na začiatku roka 2015. Mesto tak za roky, kedy v dôsledku rôznych problémov nebolo možné dokončiť stavbu, už prišlo o niekoľkých investorov.