Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Mierne lavínové nebezpečenstvo platí v najvyšších polohách V. Tatier

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR /HZS

Uvoľnenie lavín je možné iba ojedinele na veľmi strmých svahoch pri veľkom dodatočnom zaťažení.

Liptovský Hrádok 29. apríla (TASR) - Mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, platí v pondelok v najvyšších polohách Vysokých Tatier (nad 1800 metrov nad morom). V Nízkych a Západných Tatrách prevláda malá lavínová hrozba, prvý stupeň.

Igor Žiak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby informoval o tom, že studený frontálny systém priniesol v najvyšších polohách nový mokrý sneh. Ten môže byť príčinou menších samovoľných lavín. „Starý podkladový sneh je už firnový a všeobecne dobre spevnený. Uvoľnenie lavín je možné iba ojedinele na veľmi strmých svahoch pri veľkom dodatočnom zaťažení. Vo výnimočných prípadoch je možné uvoľnenie spontánnych kĺzavých lavín na veľmi strmých trávnatých svahoch,“ uviedol.

V pondelok ráno bolo na horách zamračené s doznievajúcimi prehánkami vo forme dažďa. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od mínus dvoch do plus šiestich stupňov Celzia. Za posledných 24 hodín pripadlo vo Vysokých Tatrách do desiatich, v Západných Tatrách do piatich centimetrov nového mokrého snehu.