Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

Múzeum TANAP-u ponúka obohatené expozície

TANAP má aj svoje múzeum. Ilustračná snímka Foto: TASR/Oliver Ondráš

Múzeum v Tatranskej Lomnici je špecializovaným múzeom v oblasti ochrany prírody TANAP-u s odborným zameraním na prezentáciu živej a neživej prírody a ľudské aktivity v tomto území.

Tatranská Lomnica 4. decembra (TASR) – Po dvoch týždňoch otvoria v pondelok 5. decembra Múzeum Tatranského národného parku (TANAP) v Tatranskej Lomnici. Múzeum bolo zatvorené z dôvodu pravidelnej údržby jeho expozícií. Návštevníkom ponúkne aj novinky. Ako informovala botanička Zuzana Homolová, jednou z nich budú upravené a rozšírené panely.

„Obnovili sme pôvodné tabule s rastlinami Tatier. Na 20 nových obnovených svetelných tabuliach predstavujeme druhy rastlín, ktoré rastú v rôznych biotopoch v Tatrách,“ konkretizovala Homolová. Okrem toho pribudla nová informatívna tabuľa a preparáty netopierov, ktoré približujú život netopierov v Tatrách. Zoologička Gabriela Chovancová doplnila, že zaujímavosťou je exponát odtlačku tatranského dinosaura a jeho zmenšený model.

Múzeum v Tatranskej Lomnici je špecializovaným múzeom v oblasti ochrany prírody TANAP-u s odborným zameraním na prezentáciu živej a neživej prírody a ľudské aktivity v tomto území. Homolová doplnila, že plní nezastupiteľnú poznávaciu, dokumentačnú, prezentačnú a výchovno-vzdelávaciu funkciu. Vystavené exponáty z oblasti geológie, fauny a flóry, histórie a etnografie na území Tatier sú v každodennej starostlivosti odborných pracovníkov Výskumnej stanice a Múzea Štátnych lesov TANAP-u.

Návštevníci môžu využiť aj ponuku múzea, ktoré na požiadanie premieta videofilmy, alebo zaradí do programu prednášky s tematikou ochrany prírody v národnom parku. Svoje nezastupiteľné miesto tu majú nielen informačné materiály, mapy, kalendáre, časopis Tatry či pohľadnice, ale aj odborná literatúra s tematikou histórie a ochrany prírody v Tatrách.