Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Prešovský kraj

Na Konkatedrále sv. Mikuláša v Prešove opravujú strechu

Kostol sv. Mikuláša na Hlavnej ulici v centre mesta Prešov dostáva novú strechu 10. septembra 2015. Foto: TASR/Milan Kapusta

V pôvodnom pláne bola iba výmena krytiny, no musí dôjsť aj k oprave časti krovu či padnutej rímsy.

Prešov 10. septembra (TASR) – Na Konkatedrále sv. Mikuláša v centre Prešova už niekoľko týždňov opravujú strechu, ktorá bola v zlom stave a podľa dekana farnosti Jozefa Drondzeka si jej zatekanie všimli ešte v decembri 2014. Odvtedy sa snažili hľadať riešenie situácie. Po mesiacoch rokovaní s pamiatkarmi, stavebníkmi a farskou radou našli vhodný spôsob opravy i zhotoviteľa stavby a pred necelým mesiacom začali s prácami.

"Výška nákladov bola dohodnutá zmluvne na zhruba 101.000 eur, no vtedy sme netušili, že pri prácach, ktoré sa začali pred necelým mesiacom, narazíme na vážne nedostatky. Mysleli sme si, že krov je v poriadku, no tam, kde strecha zatekala, je drevo prehnité, teda časti krovu sa musia za pochodu meniť. Dokonca jedna časť nad najstaršou časťou kostola - sakristiou, tam je krov úplne zničený a zrejme ani nebol menený cez vojnu a po nej, kedy prebiehali posledné opravy strechy," povedal Drondzek.



Už teraz je podľa neho jasné, že rozpočet porastie, no do akej miery, to bude známe až na prelome októbra a novembra, keď by chceli práce ukončiť. Finančné zdroje pochádzajú zo zbierok a darov.

V pôvodnom pláne bola iba výmena krytiny, no musí dôjsť aj k oprave časti krovu či padnutej rímsy. Všetky práce však zabezpečuje jedna firma. Robotníci robia niekedy podľa dekana farnosti až vo výške okolo 40 metrov, no do zimy by mali skončiť.