Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Na stretnutí P15 spustili prípravu na krakovské Svetové dni mládeže

Na snímke dobrovoľník vešia odev na šnúru v aleji na Nábreží Jána Pavla II. v Poprade v rámci charitatívnej zbierky šatstva počas Národného stretnutia mládeže P15 v Poprade 31. júla 2015. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Podujatie navštívil aj podpredseda Národnej rady SR Ján Figeľ.

Poprad 2. augusta (TASR) – Približne 3000 mladých ľudí zo Slovenska i zahraničia sa zúčastnilo na víkendovom Národnom stretnutí mládeže P15, ktoré sa dnes skončilo v Poprade. Na podujatí oficiálne spustili slovenskú prípravu na Svetové dni mládeže (SDM), ktoré budú o rok v poľskom Krakove.

Symbolickú vlajku od dejiska konania svetového podujatia prevzal v Poprade z rúk dobrovoľníkov predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislav Zvolenský, ktorý predsedal záverečnej svätej omši. V trojdňovom programe vystúpilo vyše 300 profesionálnych a amatérskych hostí. Na príprave sa podieľalo vyše 400 dobrovoľníkov. TASR o tom informoval Michal Lipiak z komunikačného tímu P15.

Do Popradu prišli stovky kňazov a rehoľníkov a takmer všetci biskupi Slovenska. "Cieľom všetkých Národných stretnutí mládeže je osobné stretnutie s Kristom. Mladým chceme ponúknuť zážitok živej cirkvi. Chceme sa zároveň spojiť v modlitbe s našimi otcami biskupmi a roznietiť v mladých túžbu po novej evanjelizácii. Poprad je mesto pod Tatrami, ktoré nás podľa slov Jána Pavla II. neoddeľujú od susedného Poľska, ale práve naopak - spájajú. P15 otvorilo rok príprav na SDM v Krakove, tešíme sa, že sme tak blízko," uviedol Ondrej Chrvala, tajomník Rady KBS pre mládež a univerzity, ktorá podujatie pripravila s neziskovou organizáciou Kanet.

V Poprade vyvrcholila niekoľkomesačná duchovná príprava s názvom Čistý rok. Tím P15 krátko pred ukončením oznámil, že už v septembri naň nadviaže Milosrdný rok. Mesto Poprad si na akcii pripomenulo návštevu zosnulého pápeža Jána Pavla II. spred 20 rokov. Pri tejto príležitosti osadilo tomuto svätcovi pamätnú tabuľu na Konkatedrále Sedembolestnej Panny Márie.

Program sa niesol v znamení motta krakovského stretnutia, ktoré určil pápež František: "Blahoslavení čistého srdca, lebo oni uvidia Boha". Nechýbali katechézy s biskupmi, špeciálna krížová cesta, duchovné, kultúrne a športové aktivity. Na podujatí vystúpila i speváčka Sima Martausová, ktorá je autorkou hymny P15. Mladí účastníci sa zapojili aj do jednorazovej zbierky šatstva, pričom ho vyzbierali asi pol tony.

Do Popradu prišli hostia a zástupcovia krajín z Vyšehradskej štvorky a ďalších východoeurópskych štátov. Delegácia mladých z Poľska počas úvodného dňa priviezla kríž SDM a ikonu Panny Márie, ktoré daroval mladým sveta sv. Ján Pavol II. Najväčšiu približne 40-člennú skupinu zahraničných hostí tvorili hostia z Česka, osobitnú skupinu tvorili mladí Slováci zo Srbska.

Z Vatikánu prišiel povzbudiť mladých sekretár Kongregácie pre východné cirkvi Cyril Vasiľ. Podujatie navštívil aj podpredseda Národnej rady SR Ján Figeľ, či primátori miest Poprad a Levoča Jozef Švagerko a Milan Majerský.