Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Na vnútromestskú cyklotrasu chce L. Mikuláš získať 1,5 milióna eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Radnica rozdelila celú plánovanú mestskú cyklotrasu na tri projekty.

Liptovský Mikuláš 16. septembra (TASR) - Liptovskomikulášska mestská samospráva sa usiluje získať z fondov Európskej únie bezmála 1,5 milióna eur na svoj dlhodobo pripravovaný projekt vnútromestskej cyklotrasy. Na jeho prvú časť už požiadala o nenávratné finančné prostriedky vo výške viac ako 500.000 eur, ďalšie dve žiadosti zašle do tretieho kola rozdeľovania prostriedkov ešte tento mesiac.

"Už tretí rok pracujeme na príprave mestskej cyklotrasy, ktorá sa začína pri garážach na Nábreží, vedie cez ulicu Alexyho a 1. mája, pokračuje pešou zónou cez Kukučínovu a Hodžovu až k železničnej stanici," povedal pre TASR primátor Ján Blcháč. Vnútromestská cyklotrasa by sa podľa jeho slov mala následne na Štefánikovej ulici napojiť na cyklochodník popri Váhu, ktorý v tomto čase mesto práve predlžuje od Palúčanského mosta smerom do Liptovskej Ondrašovej.

Radnica rozdelila celú plánovanú mestskú cyklotrasu na tri projekty. "Prvý, ktorý zahŕňa trasu z ulice 1. mája na železničnú stanicu, sme už podali formou žiadosti o nenávratný finančný príspevok na vyšší územný celok a čakáme na jeho schválenie," vysvetlila Jana Kormaníková z mestského úradu v Liptovskom Mikuláši. Dôvodom rozdelenia projektu na tri boli podľa nej majetkovoprávne vzťahy a prvotný nízky objem finančných prostriedkov vyčlenených pre Žilinský samosprávny kraj, ktorý neumožňoval realizovať celý projekt naraz. "V júni došlo k navýšeniu objemu financií pre výzvu v ďalších hodnotiacich kolách, preto sa ideme zapojiť aj so žiadosťami na ostatné úseky vnútromestskej cyklotrasy," doplnila.

"Popri výstavbe mestskej cyklotrasy sa zároveň opravia existujúce chodníky a cesty na uliciach, ktorými bude viesť. Tiež pribudne rôzny mobiliár, ako sú napríklad stojany na bicykle. Čo je najdôležitejšie, cyklisti sa pohodlne a hlavne bezpečne dostanú z aj do centra mesta a možno začnú bicykle využívať viac ako automobilovú dopravu," pripomenul Blcháč s tým, že v prípade získania finančných prostriedkov by sa realizácia prvej etapy mohla začať po ukončení procesu verejného obstarávania, najskôr to bude na jar 2018.