Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

Nadácia Prešovského samosprávneho kraja prerozdelila vyše 150.000 eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Schválené financie poukázané na účet krajskej nadácie pomôžu celkovo 22 žiadateľom (právnickým osobám) zo zemetrasením dotknutých okresov Vranov nad Topľou, Humenné a Stropkov.

Prešov 13. februára (TASR) - Nadačné financie najnovšie pomôžu obciam a cirkvám, ktoré sa boria s následkami po minuloročnom zemetrasení. Nadácia Prešovského samosprávneho kraja (PSK) pre podporu rodiny im v pondelok (12. 2.) prerozdelila celkovo 152.000 eur. Nadačná pomoc smeruje aj k žiadateľom, najnovšie vo výške 2000 eur k jednej z rodín z okresu Kežmarok. Žiadateľom nadácie je venovaný i výťažok 10.000 eur zo 16. ročníka Benefičného bowlingového turnaja, ktorý PSK pripravil v spolupráci so súkromnou spoločnosťou. TASR o tom informovala hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

"Ako sme avizovali a sľúbili, po prvej fáze pomoci, ktorá bola vo výške 136.000 eur a zameraná na dotknuté rodiny a jednotlivcov, dnes pomáhame priamo obciam a cirkvám, ktoré taktiež počítajú škody na svojich majetkoch a budovách. Prerozdelili sme im 152.000 eur, z toho 150.000 eur, ktoré sme schválili na decembrovom zasadnutí krajského parlamentu," uviedol predseda PSK Milan Majerský.

Schválené financie poukázané na účet krajskej nadácie pomôžu celkovo 22 žiadateľom (právnickým osobám) zo zemetrasením dotknutých okresov Vranov nad Topľou, Humenné a Stropkov. Na odstránenie škôd po zemetrasení využijú nadačné finančné prostriedky, ktoré boli schválené v sumách od 2000 do 12.000 eur.

Aktuálne zasadnutie správnej rady nadácie prerozdelilo aj ďalšie financie. "Rozhodli sme sa promptne zareagovať na žiadosť rodiny z obce Mlynčeky, ktorá sa ocitla v náročnej situácii, pričom ide o vysoko medializovaný prípad posledných dní, ktorý ani nás nenechal chladnými. Našu finančnú pomoc vo výške 2000 eur využijú na transport osoby - manžela zo zahraničia a zabezpečenie potrebných rehabilitácií," priblížil správca Nadácie PSK pre podporu rodiny Viktor Guman.

Medzi žiadateľov krajskej nadácie sa prerozdelí tiež výťažok z tohtoročného Benefičného bowlingového turnaja, ktorý hostil významné osobnosti Prešovského kraja z podnikateľskej či novinárskej obce, ako aj verejnej sféry. Celkovo sa tam stretlo 24 tímov.

Finančná podpora krajskej nadácie núdznym v kraji za takmer päť rokov jej fungovania predstavuje takmer 650.000 eur. Od roku 2019 doteraz vďaka sponzorským darom a zdrojom PSK pomohla viac ako 820 rodinám, jednotlivcom a právnickým subjektom.