Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Prešovský kraj

Nelegálne parkovisko vo vzácnej lokalite Sivá Brada chcú odstrániť

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Ochranári viac ako dve desiatky rokov kosením odstraňujú trstinu, ktorou vzácna lokalita každoročne zarastá.

Spišské Podhradie 22. apríla (TASR) - Starostlivosť o územie s biotopom prímorského charakteru na Spiši Sivá Brada pokračuje, cieľom ochranárov je odstrániť nelegálne parkovisko, ktoré sa tam nachádza. Informovala o tom Správa Národného parku (NP) Slovenský raj, ktorá sa ešte v roku 2022 zapojila do projektu "Ekohydrologická obnova rašelinísk v Karpatoch". Ten v spolupráci s partnermi vedie Daphne - Inštitút aplikovanej ekológie s finančnou podporou Európskej agentúry pre životné prostredie a Nórskych fondov.

Ochranári viac ako dve desiatky rokov kosením odstraňujú trstinu, ktorou vzácna lokalita každoročne zarastá. V spolupráci s miestnym hospodárom zaviedli pasenie hovädzieho dobytka na teplomilných, vlhkomilných a slanomilných častiach lokality, čo zase podporuje zachovanie jej biodiverzity.

"V rámci spomínaného projektu na Sivej Brade okrem pravidelného kosenia zrealizujeme odstránenie asfaltovej plochy nelegálneho parkoviska, na ktorej sa budeme usilovať o obnovenie slanomilných spoločenstiev a nainštalujeme tzv. Larsenovu stenu," uviedla Správa NP. Doposiaľ sa ochranári pokúšali odstrániť trstiny čiernou fóliou, čo prinieslo nové poznatky o fyzikálnych a chemických vlastnostiach pôdy a vody.

Priebeh a výsledky aktivít v rámci projektu odprezentovala odbornej verejnosti na záverečnej konferencii v Poprade v polovici apríla botanička Správy NP Štefánia Bryndzová. Ochranári zo Slovenského raja ocenili, že majú možnosť byť súčasťou tohto úspešného a inovatívneho projektu a prispieť tak k ochrane jedinečného biotopu Karpatských travertínových slanísk na Sivej Brade.

Ide o unikátnu lokalitu neďaleko Spišského Podhradia s faunou a flórou podobnou tej morskej, ktorá je národnou prírodou rezerváciou a súčasťou chráneného územia Natura 2000. "V súčasnosti je jedinou živou travertínovou kopou na Slovensku, kde prúdi voda a tvorí sa travertín. Je domovom pre špecifické rastliny a živočíchy viažuce sa na slanomilné spoločenstvá. Nachádza sa tam až šesť biotopov a dva živočíchy európskeho významu a jedna rastlina európskeho významu. Celkovo tam bolo na relatívne malom území identifikovaných až 250 druhov vyšších rastlín," dodáva Správa NP, ktorá túto jedinečnú lokalitu a jej slanomilné spoločenstvá monitoruje už 24 rokov.