Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

V Nemocnici Krompachy odovzdali novozrekonštruované odborné ambulancie

Ilustračné foto Foto: TASR/Erika Ďurčová

Celková výška investície predstavuje takmer 630.000 eur.

Krompachy 17. decembra (TASR) - Mesto Krompachy dnes odovzdalo do užívania v Nemocnici Krompachy zrekonštruované ambulantné centrum, kde sú v 1. etape umiestnené štyri odborné ambulancie – pľúcna, diabetologická, kardiologická a gastroenterologická. Celková výška investície na projekt pod názvom Modernizácia ambulantnej infraštruktúry v rámci LSKxP, s ktorým sa miestna samospráva úspešne uchádzala o nenávratný finančný príspevok, predstavuje takmer 630.000 eur. Nemocnica a mesto na dofinancovanie stavby, interiérového vybavenia a prístrojovej techniky použili aj vlastné zdroje. 

„Ambulancie sú vybavené a doplnené novým prístrojovým vybavením, celkom novým interiérovým zdravotníckym nábytkom, počítačovou a tlačiarenskou technikou. Z týchto prostriedkov je zrealizovaná digitalizácia röntgenovej (RTG) dokumentácie, zakúpil sa digitalizér a monitory na prehliadanie RTG snímok,“ uviedla primátorka mesta Krompachy Iveta Rušinová s tým, že presunutie týchto ambulancií z doteraz nevyhovujúcich priestorov bude znamenať zvýšený komfort pre pacientov ako i pre personál. V rámci projektu sa rekonštruoval pavilón E nemocnice, vrátane zateplenia budovy, modernizácie kúrenia, internetového pripojenia, vytvorenia priestorov pre štyri ambulancie, kompletne sa na budove vymenili okná a došlo tiež k obnove vnútorných priestorov, kde je zabezpečený bezbariérový prístup pre pacientov. Ďalej sa renovoval suterén, kde sa nachádzajú skladové priestory, vybudovali sa tu nové šatne a sociálne zariadenia pre personál vrátane stavebnej pripravenosti pre realizáciu výťahu.

Gastroenterologická ambulancia poskytuje špeciálnu zdravotnú starostlivosť o chorých s ochoreniami pažeráka, žalúdka, tenkého a hrubého čreva, pankreasu, žlčových ciest a žlčníka a pečene. Vykonávame diagnostiku a liečbu ochorení, pravidelné sledovanie pacientov s chronickými a onkologickými ochoreniami a prevenciu primárnu a sekundárnu. „Vybavenie gastroenterologickej ambulancie bolo vďaka projektu doplnené o flexibilný gastroskop, rektoskop a elektrochirurgickú jednotku k endoskopu a odsávačku,“ doplnil konateľ nemocnice Miroslav Kraus. Ročne tu vyšetria priemerne 3600 pacientov, gastroskopicky 900 pacientov a 350 pacientov kolonoskopicky.

Kardiologická ambulancia zabezpečuje odbornú kardiologickú starostlivosť, diagnostiku, liečbu, dispenzarizáciu pacientov so závažnejšími formami ochorení srdcovo-cievneho systému. Odborná diabetologická ambulancia poskytuje starostlivosť pacientom s ochorením cukrovky a poruchou metabolizmu lipidov. „Náplňou činnosti ambulancie okrem liečby je aj diagnostika nových ochorení u pacientov odoslaných z obvodných, či odborných ambulancií, alebo v rámci konziliárnych vyšetrení u hospitalizovaných pacientov. U nás liečeným pacientom poskytujeme aj poradenské služby, učíme ich pracovať s glukometrami a inými diabetickými pomôckami. Pre diabetologickú a kardiologickú ambulanciu bol zakúpený nový ultrazvukový diagnostický prístroj, EKG, defibrilátor a odsávačka,“ vysvetľuje konateľ.

Cieľom pľúcnej ambulancie je poskytovanie zdravotnej starostlivosti v odbore pneumológia a ftizeológia, diagnostika, prevencia a liečba ochorení dýchacieho ústrojenstva. „Prístrojové vybavenie pľúcnej ambulancie bolo rozšírené o spirometer, inhalátor a vybudovala sa tu samostatná čakáreň, ako aj samostatný bezbariérový vchod od bufetu,“ dodal Kraus. Nemocnica Krompachy zabezpečuje zdravotnú starostlivosť pre spádovú oblasť s 50.000 obyvateľmi.