Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

NEPOZNALI TERÉN: Izraelčania zablúdili počas túry vo Vysokých Tatrách

Ilustračná snímka. Foto: Prtscr/Facebook/ATE

Z Horskej záchrannej služby (HZS) informovali, že stratili orientáciu, zišli z turisticky značeného chodníka a za zníženej viditeľnosti a sneženia nedokázali pokračovať samostatne.

Vysoké Tatry 7. októbra (TASR) - Pomoc horských záchranárov potrebovala v nedeľu (6. 10.) večer dvojica turistov z Izraela. Z Horskej záchrannej služby (HZS) informovali, že počas túry vo Vysokých Tatrách stratili orientáciu, zišli z turisticky značeného chodníka a za zníženej viditeľnosti a sneženia nedokázali pokračovať samostatne.

"Nedokázali sa zorientovať ani po telefonickej navigácii operátorom HZS. Na základe poskytnutých GPS súradníc im odišli na pomoc horskí záchranári zo Starého Smokovca," uvádza HZS na svojej stránke. Dvojicu lokalizovali v oblasti nad Kopským sedlom. Poskytli im teplé tekutiny aj teplé oblečenie a keďže boli obaja Izraelčania vo veku 33 rokov bez zranení, sprevádzali ich ku Chate pri Zelenom plese. Tam sa rozhodli ostať a prenocovať. Horskí záchranári sa následne vrátili na základňu.

Vo Vysokých Tatrách počas víkendu napadlo niekoľko centimetrov snehu a v oblasti klesli aj teploty. Riaditeľ HZS Jozef Janiga v tejto súvislosti upozornil, že turisti by mali týmto podmienkam prispôsobiť výstroj a výzbroj aj plánovanie svojich výletov. "Podmienky v horskom a vysokohorskom teréne sú už zimné, v teréne nad zhruba 1400 metrov nad morom je súvislá vrstva snehu, ktorá je vplyvom vetra rozložená nerovnomerne. V niektorých žľaboch, na záveterných stranách môže dosahovať výšku až jeden meter," priblížil aktuálne podmienky na horách Janiga s tým, že teploty sa ani počas dňa nemusia vyšplhať nad bod mrazu.

HZS preto odporúča vziať si do hôr teplé zimné oblečenie, aj náhradné, teplé nápoje a svoju túru prispôsobiť tak, aby sa turisti dokázali včas vrátiť do doliny. "Hlavne v ranných hodinách môže byť na niektorých chodníkoch ľad alebo stvrdnutý sneh, preto odporúčame paličky alebo stúpacie železá. Pokiaľ sa tá situácia neupokojí, tak určite neodporúčame prechod cez vysokohorské sedlá, najmä pre tých menej skúsených," dodal Janiga na záver.