Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Prešovský kraj

Prešovskí poslanci odvolali riaditeľku Múzea Andyho Warhola

Ilustračné foto Foto: TASR/AP/Kin Cheung

Celá kauza vznikla preto, že dva obrazy Andyho Warhola požičalo múzeum do konca marca spoločnosti CABEZA, s.r.o.

Prešov 25. augusta (TASR) – Poslanci Prešovského samosprávneho kraja (PSK) dnes schválili odvolanie riaditeľky Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach Valiky Maďarovej. Za odvolanie hlasovalo 43 poslancov, 11 sa zdržali hlasovania. Hlavný kontrolór PSK Jozef Hudák dokonca na odvolanú riaditeľku plánuje podať trestné oznámenie. Od začiatku augusta robil Útvar hlavného kontrolóra v múzeu kontrolu, no doteraz sa nedostal k depozitu a nemohol skontrolovať všetko potrebné. Ešte pred zasadnutím zastupiteľstva však vyhotovil čiastočnú správu, v ktorej sa uvádza, že v subjekte došlo k porušeniu viacerých nariadení a zákonov.

„Dá sa vyčítať, že boli požičané umelecké diela proti zásadám hospodárenia a nakladania s majetkom samosprávy. To znamená, že diela mohli byť požičané len organizáciám v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK alebo organizáciám, kde samospráva má svoj podiel. Tieto diela boli požičané fyzickej osobe, čo nedovoľuje ani vyhláška Ministerstva kultúry SR. Pred chvíľou som podpísal podanie trestného oznámenia na políciu za porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku, ktoré dnes po zastupiteľstve, respektíve zajtra odovzdám na políciu,“ povedal dnes počas rokovania krajského parlamentu hlavný kontrolór PSK.

Poukázal tiež na to, že kontrola v múzeu neprebiehala štandardne aj preto, že je ťažké kontrolovať zmluvy, ktoré ani nie sú zverejnené na internetovej stránke, teda tiež dochádza k porušeniu zákona o slobodnom prístupe k informáciám.

Celá kauza vznikla preto, že dva obrazy Andyho Warhola s názvom Marilyn Monroe a Campbell's Soup Hot Dog Bean požičalo múzeum do konca marca spoločnosti CABEZA, s.r.o., no termín vrátenia dodržaný nebol, dokonca sa predlžoval až do konca júna s tým, že diela boli podľa hlavného kontrolóra neskôr zapožičané už fyzickej osobe.

Samotná riaditeľka Maďarová však tvrdí, že sa cíti byť nevinná a urobila všetko pre to, aby sa diela vrátili späť do múzea. V najbližších dňoch sa tak podľa nej aj stane. O kontrole hlavného kontrolóra informovaná nebola, pretože v tom čase už bola práceneschopná.

Predseda PSK Peter Chudík uviedol, že pri odvolávaní postupoval podľa zákona. Riaditeľku niekoľkokrát žiadal, aby informovala o pohyboch obrazov Andyho Warhola, no nedialo sa tak a robila si podľa neho všetko sama, ako chcela.

„Napísala dokonca list, v ktorom akceptuje, že niekto nevráti obrazy v termíne, v akom ich má vrátiť. A podpísala ďalšiu výpožičku pre fyzickú osobu,“ povedal Chudík.

Odvolaná mala byť už len preto, že neumožnila hlavnému kontrolórovi kontrolu, tvrdí predseda PSK. Pre neho je momentálne podstatné čo najskôr zrealizovať výberové konanie na miesto riaditeľa múzea. Odvolanie riaditeľky nadobúda platnosť v stredu 26. augusta.