Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Osud zachráneného mláďaťa bociana čierneho sa zatiaľ vyvíja sľubne

Na snímke hniezdo bociana, archívne foto Foto: TASR/Oliver Andráš

Mladé bociany sa podľa ochranárov zvyknú niekoľko dní až týždňov zdržiavať v blízkosti hniezdiska a ešte sa stále vracajú na hniezdo, kde im rodičia prinášajú potravu.

Vysoké Tatry 21. augusta (TASR) - Osud zachráneného mladého bociana čierneho spod Tatier sa zatiaľ vyvíja sľubne. "Po úspešnej rehabilitácii bol doložený do obsadeného hniezda bocianov čiernych s mláďatami, kde ho rodičia prijali za svojho. Koncom júla spoločne s ostatnými mláďatami prvýkrát vyletel z hniezda," priblížil riaditeľ Správy Tatranského národného parku (TANAP) Pavol Majko.

Mladé bociany sa podľa ochranárov zvyknú potom niekoľko dní až týždňov zdržiavať v blízkosti hniezdiska a ešte sa stále vracajú na hniezdo, kde im rodičia prinášajú potravu. Toto obdobie je pre mladé bociany veľmi dôležité, postupne sa totiž osamostatňujú, zdokonaľujú sa v lietaní a lovení koristi.

V druhej polovici augusta sú už na Slovensku bežne pozorované väčšie kŕdle bocianov, ktoré sa chystajú na ďalekú cestu na zimoviská. "Náš zachránený bocian sa zatiaľ s celou rodinou stále zdržiava v širšom okolí hniezdiska," dodal Majko. Ochranári dúfajú, že je v dobrej kondícii a najťažšiu skúšku v jeho živote, prvý let na zimovisko, zvládne bez väčších problémov.

Vzácne bocianie mláďa objavili na začiatku júla v okolí mesta Svit, keď predčasne opustilo hniezdo a pritom si ľahšie zranilo krídlo. Náhradnej bocianej rodiny sa po rehabilitácii u ochranárov dočkal v polovici júla, umiestnili ho do hniezda na slovensko-poľskom pohraničí. "Bocian čierny žije veľmi utajeným spôsobom života, hniezdi na starých vysokých stromoch v odľahlých a málo navštevovaných lesoch," uzavrel riaditeľ Správy TANAP.