Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Park, venovaný liehovarníctvu, vystavuje liečivé rastliny a čaje

Vstup do expozície Nestville parku v Hniezdnom. Foto: nestvillepark.sk

Expozícia liehovarníctva v Nestivlle Parku v obci Hniezdne pri Starej Ľubovni má do nedele 26. októbra netradičnú sprievodnú výstavu.

Hniezdne 21. októbra (TASR) – Do konca tohto týždňa môžu návštevníci expozície liehovarníctva v Nestivlle Parku v obci Hniezdne pri Starej Ľubovni objavovať liečivú silu prírody. Pripravili tam totiž netradičnú výstavu liečivých rastlín a čajov. "Výstava potrvá až do nedele 26. októbra a vyvrcholí o 14. hodine autogramiádou s autorom knihy Bylinkový receptár Dionýzom Dugasom," informoval manažér Nestville Parku František Strela.

Prvé dôkazy o pestovaní liečivých rastlín siahajú do obdobia 4000 rokov pred naším letopočtom a na liečenie rôznych chorôb ich používali aj mnohé generácie v minulosti. "V 12. storočí pred naším letopočtom vznikli aj biblické Mojžišove knihy s cennými radami, ako a načo sa používajú liečivé rastliny. Knihy zároveň informovali o možnostiach prevencie. Väčšina znalostí o účinkoch rastlín prenikala do Európy z Rímskej ríše. Pôsobili tu významní grécki lekári, a tak sa k nám dostali poznatky starogréckej a alexandrijskej lekárskej vedy," objasnil Strela.

V súčasnosti je vo svete známych asi 380.000 rastlinných druhov, z ktorých má až 15.000 liečivé účinky. V Európe poznáme okolo tisíc druhov liečivých rastlín, z ktorých sa približne 800 používalo v ľudovom liečiteľstve. "Viac o liečivých rastlinách sa môžu ľudia dočítať v knižke Dionýza Dugasa Bylinkový receptár. Je to sprievodca vo svete liečivých bylín a opisuje skoro 200 bylín rozdelených podľa toho, čo liečia. Nachádzajú sa tu tiež recepty na domácu liečbu najčastejších chorôb," zdôraznil Strela. Známy bylinkár opísal zber, spracovanie, uchovanie, ale i využitie jednotlivých bylín.

Expozíciu tradičných ľudových remesiel nájdu záujemcovia na konci Hniezdneho, smerom do Starej Ľubovne. Návštevníci tu spoznajú históriu a súčasnosť spracovania obilia, ale i neobyčajný drevený obraz, ktorý patrí k najväčším v Európe. Súčasťou nedeľňajšej autogramiády bude aj ochutnávka bylinných likérov a čajov.