Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Prešovský kraj

Počas sviatkov môžu Prešovčania využiť aj vynovený dom smútku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Budova domu smútku má podľa jej slov novú strechu, okná, kanalizáciu, vodovodnú i elektrickú prípojku, osvetlenie a je vybavená novou vzduchotechnikou.

Prešov 29. októbra (TASR) – Počas blížiaceho Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých môžu návštevníci cintorína využiť aj zrekonštruovaný dom smútku na Sídlisku Šváby v Prešove.

"Po rozšírení hlavnej budovy, ktorej predchádzalo búranie veľkej časti pôvodnej stavby, získal dom smútku na Šváboch krajší a modernejší vzhľad. Rozsiahla rekonštrukcia z neho urobila dôstojné miesto poslednej rozlúčky," uviedla tlačová referentka mesta Prešov Lenka Novotná.

Budova domu smútku má podľa jej slov novú strechu, okná, kanalizáciu, vodovodnú i elektrickú prípojku, osvetlenie a je vybavená novou vzduchotechnikou. „Vynovený je aj interiér. Okrem toho sú v dome smútku aj nové sociálne zariadenia, ktoré môže verejnosť využívať už počas blížiacich sa sviatkov Dušičiek," doplnila Novotná. Okrem spevnených betónových plôch okolo budovy pribudla aj nová zeleň a 12 podzemných kontajnerov.

Rekonštrukčné práce realizovala firma Kaping. Celkové náklady boli v objeme 597.241 eur vrátane DPH.

Na novom mestskom cintoríne je priestor pre 2700 hrobových miest, je koncipovaný pre klasické hrobové miesta, ako aj pre takzvané zelené, urnové či detské hroby. Prešov získal týmto priestorom podľa Novotnej hrobové miesta približne na 20 rokov. Mesto neriešilo len rozširovanie plôch na pochovávanie a rekonštrukciu domu smútku, ale aj úpravy prístupových a odstavných plôch na Urxovej ulici. Okrem toho rieši aj úpravu vstupu na cintorín z ulice Pod Hrádkom vrátane vybudovania nových parkovacích miest a zastávky MHD.

Keďže počas najbližších dní bude zhustená premávka v okolí cintorínov, mesto v tejto súvislosti prosí vodičov a všetkých účastníkov cestnej premávky o dodržiavanie bezpečnosti a rešpektovanie dočasného dopravného značenia.

"Dočasné dopravné značenie je umiestnené na Krátkej, Dilongovej, Moyzesovej a Sládkovičovej ulici. Umiestnené je najmä z dôvodu zlepšenia organizácie dopravy počas Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých," dodala Novotná.

Dočasné dopravné značenie bude v daných lokalitách platiť do nedele 4. novembra do 20.00 h.