Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Počet prihlásených na zjazde chemikov stúpol o 50 percent

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Predsedovia Slovenskej aj Českej chemickej spoločnosti Peter Šimon a Jan John sa zhodli, že zjazdy chemikov majú v celoeurópskom priestore tradíciu a vysokú odbornosť.

Vysoké Tatry 15. septembra (TASR) – Zjazd chemikov, ktorý sa koná v Starom Smokovci vo Vysokých Tatrách od pondelka 11. septembra, vyvrcholí dnes. Ako informoval TASR Stanislav Ščepán z referátu pre komunikáciu a médiá Slovenskej akadémie vied (SAV), počet prihlásených účastníkov, ktorých bolo 330, vzrástol o 50 percent.

Stúpajúci trend zaznamenali aj mladí chemici do 35 rokov. Podľa Ščepána tvorili 45 percent zo zúčastnených. Predsedovia Slovenskej aj Českej chemickej spoločnosti Peter Šimon a Jan John sa zhodli, že zjazdy chemikov majú v celoeurópskom priestore tradíciu a vysokú odbornosť.

Úvodnú plenárnu prednášku podujatia na tému Keramika na báze nitridu kremičitého – úžasná mnohorakosť jej použitia predniesol predseda SAV Pavol Šajgalík. Rokovanie zjazdu vo Vysokých Tatrách prebiehalo v 20 rôznych sekciách. Odborníci v nich ponúkli 135 odborných prednášok.

Hlavným organizátorom zjazdu je Slovenská chemická spoločnosť, spoluorganizátorom je Česká společnost chemická. Záštitu nad zjazdom prijal prezident SR Andrej Kiska.