Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Horská služba v noci ratovala poľských horolezcov

Ilustračné foto Foto: TASR/HZS

Horolezci boli skúsení, ale veci na núdzové prenocovanie nemali. Štyria profesionálni záchranári HZS im preto odišli na pomoc.

Vysoké Tatry 19. januára (TASR) - Dvaja poľskí horolezci požiadali v sobotu (18.1.), krátko pred 22. hodinou, Horskú záchrannú službu (HZS) o pomoc. Nachádzali sa vo Vyšnom Ľadovom sedle vo Vysokých Tatrách a pre vyčerpávajúci výstup Ľadovými dolinami nedokázali pokračovať ďalej.

HZS informovala, že v najkomplikovanejších technických miestach ich zastihlo veľmi zlé počasie, fúkal silný vietor, ktorý so sebou niesol čiastočky snehu a ľadu, viditeľnosť pre hmlu a tmu bola sotva dva metre. Horolezci boli skúsení, ale veci na núdzové prenocovanie nemali. Štyria profesionálni záchranári HZS im preto odišli na pomoc.

Poliaci boli v stálom telefonickom spojení s dispečingom oblastného strediska. Záchranári ich navigovali, aby sa pokúsili zlaniť na stranu Malej Studenej doliny, kadiaľ im skupina záchranárov išla na pomoc. Po zlanení sa dostali na snehové pole, po ktorom pokračovali dole dolinou. Prostredníctvom Operačného strediska tiesňového volania bola horolezcom odoslaná SMS správa so vzdialenosťou a postupovým azimutom k Téryho chate.

Záchranári sa po tom, ako sa dozvedeli, že Poliaci sú v poriadku na dne doliny a k chate už s poskytnutými informáciami trafia, vrátili na základňu. Záchranná akcia bola ukončená o 2.30 h.