Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

Projekt Art & Holocaust v Tatranskej galérii sa blíži do finále

Na snímke budova Tatranskej galérie v Poprade. Foto: TASR – Kristína Mayerová

Dopoludňajší program konferencie patril študentom, večer je priestor určený pre verejnosť.

Poprad 27. marca (TASR) - Cieľom odbornej konferencie "Slovenský dokumentárny film a holokaust", ktorá sa v stredu koná v Tatranskej galérii v Poprade, je upozorniť, že táto téma je stále aktuálna a živá. Riaditeľka Tatranskej galérie Anna Ondrušeková uviedla, že mladej generácii chcú túto problematiku priblížiť aj prostredníctvom emócií v dokumentárnej tvorbe.

"Autorov, ktorí sa venujú dokumentárnemu filmu s touto tematikou, nie je u nás veľa. Preto som veľmi rada, že medzi nás prišla Oľga Pohanková, ktorá okrem iného natočila aj sériu 19 filmov o holokauste. Natáčala príbehy ľudí, ktorí majú veľmi blízko k umeniu, prežili holokaust a vo svojom ďalšom živote sa venovali napríklad literatúre, maľbe, keramike alebo iným aktivitám. Jej dokumentárny film o Edite Grosmanovej je jedným z najemotívnejších dokumentárnych filmov o holokauste, aké som videla," skonštatovala Ondrušeková.

Staršie dokumenty majú podľa nej veľkú výpovednú a emocionálnu hodnotu aj vďaka tomu, že autori často vycestovali priamo za ľuďmi, ktorí prežili holokaust, natáčali v ich vlastnom prostredí a objavili množstvo dokumentačných materiálov. "Rozprávanie obetí často dopĺňala poézia, zaujímavá hudba a podobné elementy, čo malo komplexne pôsobiť na emócie diváka," zhodnotila Ondrušeková.

Dopoludňajší program konferencie patril študentom, večer je priestor určený pre verejnosť. Okrem Pohankovej sa návštevníkom galérie predstaví vedúci Múzea holokaustu v Seredi Martin Korčok, ktorý spracováva výpovede preživších. Ide o predposlednú aktivitu v rámci rozsiahlejšieho projektu Art & Holocaust, ktorý v Poprade odštartoval v novembri 2022. Riaditeľka dodala, že ešte chystajú besedu so spisovateľom Antonom Balážom. "Nasledovať bude už len záverečná konferencia a vyjde aj zborník zo všetkých podujatí," doplnila s tým, že jednotlivé aktivity okrem výstav navštívilo približne 8000 ľudí. Okrem toho sa v rámci projektu podarilo vytvoriť samostatnú časť v galerijnej knižnici venovanú holokaustu. Riaditeľku teší záujem o jednotlivé podujatia, ktoré sa snažili smerovať najmä na mladú generáciu.