Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Prešovský kraj

Tatranská galéria uvedie prierez tvorby Štefana Hudzíka

Tatranská galéria v Poprade Foto: Tatranská galéria v Poprade

Dlhoročná práca na sakrálnych dielach mu v roku 1995 vyslúžila cenu Fra Angelica – čestné uznanie za osobný prínos o kresťanské hodnoty v kultúre na Slovensku.

Poprad 7. novembra (TASR) - Tatranská galéria v Poprade predstaví návštevníkom v nadchádzajúcom období prierez tvorby Štefana Hudzíka, jedného z popredných regionálnych umelcov. Výstavu, ktorá nesie názov Zvnútornenie, otvorenia pri príležitosti jeho okrúhleho jubilea dnes o 17. hodine.

„Štefan Hudzík ešte počas štúdia na Vysokej škole výtvarných umení získal Cenu Slovenského fondu výtvarných umení za sochársku tvorbu. V roku 1980, po absolvovaní štúdia, získal absolventskú cenu Martina Benku, čím sa výraznejšie zapísal do povedomia u odbornej verejnosti,“ priblížila kurátorka výstavy Anna Ondrušeková. Následne sa tento umelec zapojil do tvorby pre architektúru, čo bola v tejto dobe jedna z možností pre väčšinu umelcov v slobodnom povolaní. Popri oficiálnych zákazkách sa začal venovať aj dielam pre sakrálnu sféru, kresbe a komornej sochárskej tvorbe.

„Autor žije a tvorí v pokoji ateliéru vo svojom rodisku v Spišskom Štiavniku. Tu vznikajú jeho kresby, tu sa rodí jeho dielo,“ povedala Ondrušeková. Domovu zostal verný aj za cenu určitej izolácie a straty kontaktov. Diela predstavujúce prierez umelcovou tvorbou majú spoločný charakteristický podpis autora. Jeho dominantným prvkom, odrážajúcim sa v jeho sochárskych prevedeniach, je schopnosť vdýchnuť im život odpozorovaným realistickým detailom. „Táto jeho charakterová vlastnosť ho priam predurčila k portrétnej tvorbe. Realizácie v architektúre tvoria jednu z kapitol v umelcovom sochárskom povolaní,“ dodáva Ondrušeková.

Štefan Hudzík tvorí v dvoch výrazových polohách. Prvá z nich sa orientuje na realistický figurálny tvar a nachádza sa v nej mnoho podobností práve s portrétnou tvorbou. Väčšinou sa tu objavujú práce s náboženským motívom, ktoré sú určené pre sakrálne objekty Spiša. „Pre druhú výrazovú polohu sú charakteristické diela dekoratívneho naturelu, pre ktoré je typický autorov ústup od realistického zobrazovania a jeho príklon k abstrahujúcemu tvarosloviu,“ doplnila Ondrušeková.

Dlhoročná práca na sakrálnych dielach mu v roku 1995 vyslúžila cenu Fra Angelica – čestné uznanie za osobný prínos o kresťanské hodnoty v kultúre na Slovensku. Ďalšiu kapitolu obsiahnutú v umelcovej tvorbe predstavuje kresba. „Ťahy štetcom temperami sa síce viažu k námetom jeho sôch, avšak majú vlastnú poetiku, spočívajúcu v zachytení prchavého pohybu, či okamihu unikajúcej myšlienky, bez úsilia o zaznamenanie detailu. Čo sa týka materiálu, umelec rovnako brilantne narába s drevom aj bronzom, ktorý mu ponúka mnohoraké možnosti a variácie pri realizáciách,“ uzatvára Ondrušeková. Výstavu budú môcť návštevníci vidieť v priestoroch galérie v starej elektrárni až do 11. januára 2015.