Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

Vedenie Popradu hodnotilo prvý rok vo funkcii

Ruch na vyzdobenom detskom klzisku na Námestí svätého Egídia v Poprade, archívne foto z 12. decembra 2012. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Jednou z hlavných úloh v budúcom roku bude podľa radnice vypísanie medzinárodnej architektonickej súťaže na rekonštrukciu Námestia sv. Egídia.

Poprad 9. decembra (TASR) - Vedenie mesta Poprad, ktoré nastúpilo do úradu po voľbách v novembri 2014, hodnotilo prvý rok vo funkcii. Primátor Popradu Jozef Švagerko konštatoval, že to bol veľmi náročný a podnetný rok a hodnotí ho ako úspešný. „Veľa vecí, ktoré sme si naplánovali urobiť, sa nám podarilo a na ďalších pracujeme. Z investičných akcií spomeniem rekonštrukciu Hviezdoslavovej ulice, obnovu interiéru a výťahov v bytovom dome Xenón, rekonštrukcie škôl a pod. K ostatným zámerom, ktoré považujem za úspešné, patrí turistický vláčik, Podtatranský polmaratón, medzinárodný tenisový turnaj Tatry Challenger Tour a ďalšie,“ vymenoval primátor.

Vyskytli sa však aj niektoré záležitosti, ktoré vedenie mesta zaskočili a súviseli najmä so zdĺhavým procesom verejného obstarávania. Tento fakt potvrdil aj viceprimátor Popradu Igor Wzoš, najnovšie sa týka obnovy verejného osvetlenia, pri ktorom sa mesto uchádza o prostriedky z eurofondov. „Podali sme projekt, je kvalitne vypracovaný, bol úspešný, ale procesy verejného obstarávania sú neskutočne pomalé,“ konštatoval Wzoš.

Za mimoriadne dôležitú považuje prípravu a spracovanie nového Plánu rozvoja mesta Poprad. Tento dokument je už tesne pred finále. „Je to dlhodobý plán, kam sa má mesto uberať. Myslím si, že ideme dobrou cestou, ide o vizionársky plán, ktorý posunie mesto dopredu. Ako jedno z mála miest v ňom budeme mať aj kapitolu Energetická bezpečnosť a energetický manažment. Musíme tomuto mestu vytvoriť dlhodobú stratégiu, aby sa rozvíjalo, a dostať tu vysokú pridanú hodnotu rozvoju cestovného ruchu, vysokého školstva, sektoru informačných technológií atď.,“ objasnil viceprimátor. V budúcnosti by rád videl Poprad ako inovačné centrum a ako Smart City, čo vo voľnom preklade znamená inteligentné mesto.

Mesto v tomto roku pracovalo na mnohých projektových zámeroch a má ich pripravených približne 70, ktoré chce v budúcnosti realizovať z vlastných zdrojov aj eurofondov. Pôjde medzi iným o renováciu vnútroblokov v celom meste, zlepšenie technického stavu mestských budov, hlavne škôl, riešenie cintorína vo Veľkej a ďalšie. Jednou z hlavných úloh v budúcom roku bude vypísanie medzinárodnej architektonickej súťaže na rekonštrukciu Námestia sv. Egídia. Vedenie mesta si tiež osobitne cení, že občania sa viac zapojili do chodu samosprávy. Uskutočnili sa stretnutia s obyvateľmi Popradu pod názvom Hovor s mestom, z ktorých vzišlo obrovské množstvo podnetov a mesto ich postupne rieši. Občania sa podieľali i na tvorbe nového územného plánu a podávali svoje námety a pripomienky.