Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Prešovský kraj

Poprad a Humenné zveľadili viaceré cintoríny

Ilustračné foto. Foto: TASR – František Iván

V Poprade pribudol aj bezbariérový prístup a veľkoobjemová kondajner. V Humennom sa už tradične činili dobrovoľníci, ktorí upravili vojnové cintoríny.

Poprad 30. októbra (TASR) - Mesto Poprad zveľadilo viaceré cintoríny v meste. V Strážach pribudol bezbariérový prístup a na všetkých vymenili veľkoobjemové kontajnery.

"Na cintoríne v Strážach pribudol novovybudovaný bezbariérový prístup s parkovacím miestom pre imobilných a stanovišťom pre veľkoobjemový kontajner. Chceme, aby cintoríny boli v čo najlepšom stave. V Strážach bol potrebný bezbariérový prístup a som rád, že sme sa dohodli s firmou, ktorá tieto práce dokázala zabezpečiť v rámci spolupráce s mestom. Pozrel som si aj stav oplotenia na cintoríne a stav stromov. Teší ma, že firma tiež orezala najstaršie stromy, ktoré ohrozovali okoloidúcich aj pomníky," povedal primátor Popradu Jozef Švagerko.

S požiadavkou bezbariérového prístupu na strážsky cintorín prišli obyvatelia tejto mestskej časti. "Pôvodne sme chceli zrealizovať bezbariérový prístup od hlavnej brány, lenže do strmého kopca by bol problém vytlačiť invalidný vozík. Preto sme sa dohodli, že dokončíme chodník od kríža až ku zadnej bráne, kde je parkovisko pre imobilných," uviedol konateľ spoločnosti, ktorá práce realizovala Ondrej Korenko.

Doplnil, že na všetkých cintorínoch vymenili veľkoobjemové kontajnery, aby boli ľahko otvárateľné a zatvárateľné.



Popradská samospráva sa podľa primátora snaží postupne zveľadiť všetky pohrebiská - centrálny cintorín vo Veľkej, cintoríny v Spišskej Sobote, Matejovciach a v Strážach.

"V tomto roku najvýraznejšie pokročili vylepšenia na centrálnom cintoríne vo Veľkej. Je na ňom pochovaných najviac ľudí a bol v stave, ktorý nebol dôstojný tomuto miestu úcty a piety," poznamenal primátor.

Ako informoval konateľ Pohrebno-cintorínskych služieb Poprad František Švirloch, opravili tam štyri chodníky, ktoré sú už predpripravené na montáž nového osvetlenia. Osvetlený je už chodník ku krížu na novom cintoríne. Sú vybudované stanovištia vody vrátane stanovišťa pri hlavnej bráne a prístupového chodníka k nemu a opravené je aj murované oplotenie.

"Na cintoríne v Strážach by sme chceli opraviť padajúci múr a urobiť ešte jedno stanovište vody. V Matejovciach je v žalostnom stave takisto murované oplotenie a márnica, v Spišskej Sobote plánujeme tiež dokončiť opravu murovaného oplotenia, natrieť plechové oplotenie a opraviť márnicu," dodal Švirloch.

Dobrovoľníci upravili pred Dušičkami vojnové cintoríny v Humennom



Klub vojenskej histórie (KVH) Beskydy zorganizoval v sobotu (29. 10.) dobrovoľnícku brigádu. Spoločne vyčistili a zveľadili viaceré cintoríny z prvej svetovej vojny.

"Už niekoľko rokov, tradične pred Dušičkami, organizujeme dobrovoľnícku brigádu, ktorej cieľom je upraviť alebo zveľadiť niektorý z vojnových cintorínov. Zväčša chodíme na lokality, ktoré už sme predtým obnovovali a pred sviatkom Všetkých svätých sa snažíme tie cintoríny vyčistiť, upraviť, tak, aby boli naozaj v takom stave, že keď ľudia prídu na hroby svojich blízkych a náhodou navštívia aj vojnový cintorín, tak aby našli dôstojne upravené pietne miesto," uviedol pre TASR Martin Drobňák z KVH Beskydy.

Ilustračné foto.
Foto: TASR


Dobrovoľníci z Košíc, Humenného a zo Sniny tento rok pracovali na cintorínoch v obciach Zbojné a Svetlice v okrese Medzilaborce.

"Lokalitu Zbojné momentálne rekonštruujeme a na budúci rok plánujeme slávnostnú posviacku. Počas 'dušičkovej' brigády sme cintorín vykosili a z jeho plochy sme vyhrabali lístie. Po ukončení prác na vojnovom cintoríne Zbojné sa umúdrilo aj počasie a na ďalší vojnový cintorín sme sa už presúvali jesenným slnkom nasvietenou nádhernou karpatskou krajinou," povedal Drobňák.

Rekonštrukciu vojnového cintorína vo Svetliciach podľa jeho slov ukončili v minulom roku. "Obec sa o cintorín pravidelné stará. Aj tentoraz plochu cintorína vykosila a naši dobrovoľníci pomohli s vyhrabaním lístia. Všetkým zapojeným dobrovoľníkom ďakujeme za pomoc. Veríme, že aj budúci rok budeme pokračovať v peknej tradícii a že do brigády sa zapojí viac dobrovoľníkov," dodal Drobňák.

KVH Beskydy sa od roku 2004 venuje mapovaniu a obnove vojenských cintorínov z prvej svetovej vojny, ktoré sa nachádzajú na severovýchode Slovenska. Veľký dôraz kladú členovia klubu tiež na výskum regionálnych dejín, aj takých ktoré priamo nemajú vojenský charakter. Pri svojich aktivitách KVH Beskydy spolupracuje s miestnou samosprávou, Vihorlatským múzeom v Humennom, Vojenským historickým ústavom v Bratislave, ako aj s domácimi a zahraničnými odborníkmi a fanúšikmi vojenskej histórie.