Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Poslanci PSK odklepli peniaze na dokončenie bežeckého areálu v Tatrách

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Krajskí poslanci podporili napríklad aj Divadlo Jonáša Záborského v Prešove, ktoré by pridelenú sumu 48 000 eur malo použiť na ozvučenie veľkej sály v novej budove divadla.

Prešov 28. októbra (TASR) – Zastupiteľstvo Prešovského samosprávneho kraja (PSK) dnes schválilo financie pre Dopravný podnik mesta Prešov (DPMP) na vykrytie strát za prímestskú dopravu vo verejnom záujme. Keďže DPMP supluje prímestskú dopravu do niektorých obcí v okolí Prešova, sumu 129.000 kraj nepoukáže prepravcom SAD, ale prešovskému dopravnému podniku. Rovnako kraj postupoval už v minulom roku a suma sa nemenila. Financie sa prerozdelia na prepravu do obcí Bzenov, Haniska pri Prešove, Záborské, Malý Šariš, Fintice, Ruská Nová Ves, Teriakovce, Veľký Šariš a Ľubotice. Poslanci však rozdelili peniaze aj na iné účely.

„V rámci kapitálového rozpočtu došlo k rozpisu rezervy pre jednotlivé oblasti financovania. Prevažne sme riešili oblasť kultúry, školstva, rádovo najvyšší počet investičných akcií bol podporený v sociálnej oblasti, ide však o menšie čiastky. Buď to bolo kofinancovanie k dotácii z ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny, alebo menšie vybavenie zariadení,“ uviedla dnes vedúca odboru financií Úradu PSK Mária Holíková.

V tejto oblasti bolo vyčlenených najviac prostriedkov na zateplenie budovy Domova sociálnych služieb (DSS) Ľubica v Kežmarku, tiež na kotolňu na tuhé palivo v Centre sociálnych služieb v Dúbrave a na vytvorenie oddychovej zóny a bezbariérového prístupu do Zariadenia pre seniorov a DSS v Spišskej Novej Vsi.

V oblasti kultúry krajskí poslanci podporili Divadlo Jonáša Záborského v Prešove, ktoré by pridelenú sumu 48.000 eur malo použiť na ozvučenie veľkej sály v novej budove divadla. Približne 100.000 eur vyčlenili aj na rekonštrukciu kotolne v Podduklianskom osvetovom stredisku vo Svidníku a takmer 13.000 na dofinancovanie nákupu autobusu pre Poddukelský umelecký ľudový súbor (PUĽS).

V rámci vzdelávania boli schválené financie najmä na opravy budov či sietí v stredných školách. Pre Strednú odbornú školu technickú v Poprade bola schválená suma 40.000 na nákup hrotového CNC sústruhu, na ktorom by mohli žiaci školy realizovať praktické cvičenia. Škola na tento stroj prispeje rovnakou sumou ako zriaďovateľ.

Poslanci kraja tiež schválili 300.000 eur na dobudovanie lyžiarskeho bežeckého areálu na Štrbskom plese, kde by mali byť v januári 2015 realizované tri disciplíny 27. Svetovej zimnej univerziády. Podľa Holíkovej táto suma pochádza z rezervy kraja na financovanie europrojektov a poslúži na dobudovanie trás na bežecké lyžovanie i severskú kombináciu a tiež na prípravu skokanského mostíka pre disciplínu skoky na lyžiach.