Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Poslanci Vranova prelomili veto primátora, odmietajú investora

Erb mesta Vranov nad Topľou Foto: Heraldický register

Proti zámeru firmy odštartovala v meste petícia.

Vranov nad Topľou 15. júla (TASR) - Vranovskí poslanci prelomili na dnešnom zasadnutí zastupiteľstva veto primátora Jána Ragana, ktorý nepodpísal ich uznesenie z júna tohto roka. Postavili sa vtedy proti investícii spoločnosti Plasma Energy v priemyselnom parku Ferovo.

Uvedená firma chcela vo Vranove spracovávať elektroodpad. Plánovala tam v blízkom čase postaviť novú prevádzku, ktorá by bola prvou lastovičkou v areáli parku. Ten je od svojho dokončenia už niekoľko rokov stále prázdny.

Mestské zastupiteľstvo (MsZ) investíciu vlani privítalo, no s odstupom času sa situácia zmenila. Začali proti nej vystupovať viacerí poslanci i bežní Vranovčania. Obávali sa negatívnych vplyvov novej prevádzky na životné prostredie.

Proti zámeru firmy odštartovala v meste petícia, ktorú podporili tisícky ľudí. Vyvrcholením bolo na júnovom zasadnutí MsZ zrušenie uznesení umožňujúcich spoluprácu s investorom.

Radnica následne rozhodnutie poslancov tlmočila investorovi. Nájomnú zmluvu viažucu sa k pozemkom v parku navrhla ukončiť dohodou. Firma však na dohodu o ukončení spolupráce nepristúpila.

"Uznesenie primátor Ján Ragan po jeho júnovom schválení nepodpísal, a to z dôvodu hroziaceho súdneho sporu so spoločnosťou s r. o. Plasma Energy s vysokými finančnými nárokmi firmy, na ktoré poukázali jej zástupcovia," povedala hovorkyňa radnice Eva Fedorňáková.

Po dnešnom prelomení primátorovho veta, čiže opätovnom schválení uznesenia, uvedené sankcie zo strany spoločnosti Vranovu stále hrozia, tvrdí hovorkyňa Fedorňáková. Poslanci dnes Ragana podobne ako v júni opätovne zaviazali, aby ukončil zmluvný vzťah so spomínaným investorom.

Radnica pred dnešným zasadnutím MsZ odporučila poslancom počkať na stanovisko ministerstva životného prostredia, ktoré v tomto čase posudzuje vplyv plánovanej prevádzky na životné prostredie Vranova.

"Ak bude vplyv negatívny, ministerstvo svojím rozhodnutím túto prevádzku v našej lokalite nepovolí. V takomto prípade by mestu nehrozili žiadne sankcie zo strany spoločnosti. Toto je dôvod, prečo som nepodpísal unáhlene schválené uznesenie a navrhujem počkať na vyjadrenie ministerstva," uviedol Ragan vo svojom vyhlásení pred dnešným rokovaním MsZ.