Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Prešovskí mestskí poslanci schválili denný stacionár v zariadení Náruč

Ilustračné foto. Na snímke sú klienti denného stacionára v obci Brekov v okrese Humenné. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Primátorka Prešova Andrea Turčanová uviedla, že klient bude musieť splniť podmienku odkázanosti.

Prešov 16. decembra (TASR) – Prešovskí mestskí poslanci dnes schválili doplnok k zriaďovateľskej listine Zariadenia pre seniorov Náruč na Veselej ulici. Na základe neho sa rozširuje ponuka sociálnych služieb v tomto zariadení o denný stacionár s kapacitou 15 klientov. Pôvodne zariadenie slúžilo ako domov dôchodcov. Mesto tým využíva možnosť, že zo zákona o sociálnych službách sa sociálne služby môžu účelne a vhodne spájať. Nová služba začne fungovať od 1. januára budúceho roka.

Prijímatelia sociálnych služieb v dennom stacionári budú mať k dispozícii spoločenskú a oddychovú miestnosť, jedáleň a miestnosti pre terapeutickú činnosť. K dispozícii budú aj exteriérové priestory, ktoré sú vybavené športovým a relaxačným náradím. Služba bude poskytovaná v pracovných dňoch do 17.00 h.

Ako informovala predkladateľka materiálu Mária Humeníková, budúci klienti denného stacionára budú môcť využívať aj nadštandardné služby, ako sú duchovná starostlivosť, rehabilitácia, relaxácia a vzdelávacie aktivity.

Primátorka Prešova Andrea Turčanová uviedla, že klient bude musieť splniť podmienku odkázanosti. Administratívne prijatie do zariadenia treba vybaviť na mestskom úrade, pretože posudzovanie na službu v dennom stacionári podlieha zákonu o sociálnych službách. Potrebný je lekársky a sociálny posudok, rozhodnutie odkázanosti a následne uzatvorenie zmluvy priamo so zariadením.

Materiál schválilo všetkých 24 poslancov, ktorí boli prítomní na rokovaní.