Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Prešovský kraj

Mesto Prešov ožije príbehmi úspešných podnikateliek

Ilustračná snímka/span> Foto: Teraz.sk

Cieľom podujatia je vzdať hold ženám, ktoré zvládajú niekoľko rolí naraz, dokážu skĺbiť prácu i rodinný život.

Prešov 10. novembra (TASR) – Úspešným podnikateľkám, manažérkam a odborníčkam, ktoré zvládajú náročné povolanie aj domácnosť, je venovaný 10. Deň podnikateliek a manažérok Slovenska. Uskutoční sa v dňoch 11. až 13. novembra v Prešove. Jeho cieľom je podpora žien v regiónoch.

Organizátormi trojdňového podujatia je Top centrum podnikateliek SR v spolupráci s predsedníčkou Ústavného súdu SR Ivettou Macejkovou, Prešovskou univerzitou, Slovak Business Agency a Informačnou kanceláriou Európskeho parlamentu. Záštitu nad ním prevzala prešovská primátorka Andrea Turčanová.

Cieľom podujatia je vzdať hold ženám, ktoré zvládajú niekoľko rolí naraz, dokážu skĺbiť prácu i rodinný život. Prvý deň bude patriť konferencii, ktorá sa uskutoční na Prešovskej univerzite. O svoje úspešné príbehy sa s verejnosťou podelí predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková, nemecká podnikateľka Dagmar Steinmetz, ako aj Rostya Gordon Smith, ktorá patrí medzi 50 svetových HR Top manažérov, Elvíra Chadimová, prezidentka Top centra podnikateliek SR a ČR či Mária Reháková, majiteľka spoločnosti Star Production i podnikateľky z regiónu. Diskusie bude moderovať banková ombudsmanka Eva Černá.

"Práve na východe Slovenska, snáď viac ako v iných krajoch, vstupuje žena do podnikania z existenčných dôvodov, aby zabezpečila pre rodinu dôstojné podmienky na život. Mnoho žien nechce, ale ani nemôže nechať zaobstaranie financií len na manželoch. Ak ide o matku - samoživiteľku, musí sa obracať dvojnásobne," uviedla Prešovčanka Blanka Feč Vargová, ktorá bola v roku 2007 ocenená v súťaži Podnikateľka Slovenska a tento rok nominovaná v ankete Slovenka roka v kategórii bisnis a manažment. Zaoberá sa obchodovaním s nehnuteľnosťami a ekonomikou investičných projektov.

Vyvrcholením trojdňovej konferencie bude XI. Charitatívna módna prehliadka DAMA – Svetová móda pre ženy z nášho domova, ktorú si záujemcovia môžu prísť pozrieť do sály Čierneho orla v PKO o 15.00 h. Na prehliadkovom móle sa bude odvíjať príbeh ženy v jej životných úlohách - ako matky, manažérky a ako perly života. Výťažok akcie bude rozdelený pre prešovské občianske združenie Podaj ďalej a na rehabilitáciu Majka Taliana, ktorý po ťažkej autonehode vo veku desiatich rokov zostal ležiacim pacientom.