Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

Prešov predstavil dokument o podobe verejného priestoru

Prešov, ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Hlavným cieľom manuálu je podľa radnice zadefinovať, čo je verejný priestor, aké typy a časti verejných priestranstiev poznáme, ale aj ako ich čo najefektívnejšie zhodnocovať a využívať.

Prešov 26. apríla (TASR) – Dokument, ktorý má určiť, ako bude vyzerať verejný priestor, predstavilo v piatok mesto Prešov. Hlavným cieľom manuálu je podľa radnice zadefinovať, čo je verejný priestor, aké typy a časti verejných priestranstiev poznáme, ale aj ako ich čo najefektívnejšie zhodnocovať a využívať.

"Obsah dokumentu pozostáva zo štyroch kapitol. Prvá sa zaoberá definovaním pojmov, ako je verejný priestor a verejné priestranstvo. Definuje kvalitu, vymedzenie a možnosti prístupov k tvorbe verejných priestranstiev. Ďalej sa venuje definovaniu významu, účelu a použitiu manuálu, zhodnoteniu súčasného stavu a výstupu prieskumu takzvaných pocitových máp. Tie slúžili v rámci manuálu ako nástroj získavania podnetov pre rozvoj mesta od občanov," uviedol spoluautor manuálu a predseda komisie mesta Prešov pre územný plán, výstavbu, dopravu a životné prostredie Rastislav Mochnacký.

Ďalšia z kapitol sa podľa jeho slov venuje zónovaniu mesta na historické, centrálne, moderné, rodinné a zelené mesto, a rovnako na areály a komplexy.

"Popisuje sa sieť ulíc ako mestská trieda a ulica, obytná, zdieľaná a kompletná ulica. Takisto prináša riešenia ulíc v spomenutých mestských zónach. Rovnaký princíp delenia sa opakuje aj pri námestiach, nábrežiach, verejných priestoroch zelene, vnútroblokoch a pasážach," vysvetlil Mochnacký.

Tretia kapitola je zameraná na časti verejných priestranstiev, ktorými sú napríklad komunikácie a spevnené plochy, cyklocestičky, komunikácie pre autá, križovatky, parkoviská, dažďové záhrady, ale aj mestské včelárstvo a komunitné kompostovanie.

"Posledná, štvrtá kapitola sa venuje kľúčovým prvkom verejných priestranstiev, a to materiálom a povrchom, prvkom vegetácie, ako aj prvkom technickej infraštruktúry, vonkajšieho osvetlenia a mestského mobiliáru. Kapitola detailne analyzuje a prináša odporúčania pre lavičky, cykloprvky, nádoby na odpad, prístrešky a označníky MHD a pod. Nakoniec sa kapitola venuje objektom zariadení a služieb, vonkajšej reklame a umeniu vo verejnom priestore," vysvetlil Mochnacký s tým, že zakomponovanie odporúčaní do nového územného plánu mesta, všeobecne záväzných nariadení a príslušných smerníc prinesie vyššiu kvalitu verejného priestoru v meste.