Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

V Prešove otvorili novú terapeutickú miestnosť

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

DSS na Važeckej ulici poskytuje v súčasnosti sociálne služby pre 23 prijímateľov, ide tu o ambulantnú a týždennú formu pobytu.

Prešov 6. novembra (TASR) – V Domove sociálnych služieb (DSS) na Važeckej ulici v Prešove dnes slávnostne otvorili terapeutickú miestnosť, pribudol tu i zrekonštruovaný vstup do zariadenia a chodníky okolo neho.

"Zámerom bolo riešiť nevyhovujúci stav vstupu do zariadenia a chodníkov, ktoré boli značne poškodené a nesúrodé, čo spôsobovalo komplikácie pri presune osôb s ťažkým zdravotným postihnutím odkázaných na invalidný vozík a s problematickou chôdzou. Oprava vstupu do zariadenia a chodníkov si vyžiadala 5920 eur, pričom finančné prostriedky poskytol Prešovský samosprávny kraj," uviedla riaditeľka zariadenia Anna Suchá.

Na multisenzorickú terapeutickú miestnosť Snoezelen išlo 12.200 eur, na jej realizácii sa podieľali aj dobrovoľníci, ktorí upravili priestory, montovali jednotlivé komponenty a inštalovali rôzne doplnkové časti.

Podľa riaditeľky v miestnosti dochádza k pocitu pohody, spôsobuje uvoľnenie, privádza k relaxácii. Tiež aktivizuje a prebúdza záujem, vyvoláva spomienky, odbúrava strach a prináša istotu, navodzuje a podporuje vzťahy. Stimuluje a rozvíja všetky ľudské zmysly - sluch, hmat, čuch, zrak, chuť.

"Úprava vstupu a chodníkov v zariadení umožňuje bezbariérový pohyb osôb s ťažkým zdravotným postihnutím, vyšší stupeň využívania priestorov dvora a záhrady a na druhej strane multisenzorické pôsobenie na ich psychický stav v podobe odbúravania stresu, relaxácie a harmonizácie v pocitovej rovine," priblížila Suchá.

DSS na Važeckej ulici poskytuje v súčasnosti sociálne služby pre 23 prijímateľov, ide tu o ambulantnú a týždennú formu pobytu. Prijímateľmi služieb sú deti, mládež a mladí dospelí so špeciálnymi potrebami, ktoré vyplývajú z ich telesného postihnutia, duševných porúch a porúch správania alebo z kombinácie týchto postihnutí.