Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Prešovčania si môžu pozrieť naj filmy z Tour Ekotopfilm - Envirofilm

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Milovníci prírody si počas dvoch dní, 22. a 23. novembra, budú môcť pozrieť v Kine Scala desať dokumentárnych filmov.

Prešov 20. novembra (TASR) – Mesto Prešov sa stalo partnerom regionálnej Tour Ekotopfilm - Envirofilm, najstaršieho medzinárodného filmového festivalu s environmentálnou tematikou. Milovníci prírody si počas dvoch dní, 22. a 23. novembra, budú môcť pozrieť v Kine Scala desať dokumentárnych filmov. Zároveň sa budú môcť zapojiť do diskusií na témy Neplytvajme!, S hrdosťou si pýtajme slovenské a Smart City - Aké sú základné predpoklady pre rozumné mesto? Pre žiakov základných a stredných škôl je doobeda pripravený interaktívny Junior festival. Vstup na podujatie je zdarma. Informovala o tom hovorkyňa prešovskej radnice Veronika Kmetóny Gazdová.

"Naším cieľom je prostredníctvom dokumentárnych filmov a sprievodných aktivít - diskusií na aktuálnu problematiku, inšpirovať a vzdelávať verejnosť a mladých ľudí v témach udržateľnosti. Snažíme sa meniť správanie spoločnosti vo vzťahu k životnému prostrediu, ovplyvňovať životný štýl Slovákov. Preto je pre nás dôležité prinášať do regiónov atraktívny program, ktorý má význam a motivuje k zodpovednosti. Návštevníkom v Prešove prinášame to najlepšie z festivalového ročníka 2017," uviedol Peter Lím, generálny riaditeľ festivalu Ekotopfilm - Envirofilm

Primátorka Prešova Andrea Turčanová vyjadrila podporu festivalu a doplnila, že Prešov je mestom, ktorému sa darí vytvárať priaznivé životné prostredie. "Uchádzame sa o titul Enviromesto 2017 a pristúpili sme k najväčšej iniciatíve v oblasti klímy a energetiky na úrovni miest na svete, k Dohovoru primátorov a starostov. Environmentálnymi podujatiami a našimi projektmi motivujeme obyvateľov, aby separovali a boli k prírode šetrní. Svedčia o tom výchovné aktivity v mestskom Ekoparku, vzdelávacie programy, ale aj investičné projekty v podobe zatepľovania budov, úpravy sídliskových vnútroblokov a verejných priestranstiev. Tiež novej výsadby zelene, budovania cyklotrás, zníženia nepriaznivých vplyvov na životné prostredie," povedala Turčanová.

Pre Junior festival je pripravený zážitkový program Nehádžme všetko do jedného vreca, ktorý pripravila organizácia zodpovednosti výrobcov NATUR-PACK a.s. Jeho cieľom je naučiť deti správne triediť a vnímať význam tejto aktivity pre ochranu životného prostredia. Festival pokračuje večerným programom určeným pre širokú verejnosť. Ponúkané filmy atraktívnym spôsobom poukazujú na niektoré problémy, ktorým čelí naša civilizácia. Z domácich tém je to život chránených kamzíkov v Tatrách, plytvanie jedlom a urbanizácia našich miest. Prehliadku víťazných filmov ukončí Destinácia: Mars, preteky o to, komu sa ako prvému podarí vkročiť na červenú planétu.