Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Prešovský kraj

Prešovská nemocnica zaznamenáva stúpajúci počet respiračných infekcií

Na snímke lekárka počúva stetoskopom čistotu pľúc detského pacienta v Šrobárovom ústave detskej tuberkulózy a respiračných chorôb v Dolnom Smokovci vo Vysokých Tatrách 13. marca 2013. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Zároveň však pozorujú stúpajúci počet necovidových pneumónií aj u mladších pacientov, ktoré majú veľmi rýchlo vznikajúci priebeh.

Prešov 16. februára (TASR) - Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove v posledných týždňoch zaznamenáva stúpajúci počet respiračných infekcií covidového aj necovidového pôvodu, ktoré si vyžadujú hospitalizáciu. Ako pre TASR uviedla PR manažérka nemocnice Martina Pavliková, v ostatných dňoch prípadov ešte pribúda.

"Pacienti s respiračnými infekciami sú testovaní na COVID-19, chrípku aj na ostatné patogény. Pri covidových infekciách zaznamenávame ťažšie priebehy u starších a polymorbídnych pacientov. Za problém považujeme nedostatok antivirotík, nepredpisovanie antivirotík ambulantnými lekármi," povedala Pavliková.

Zároveň však pozorujú stúpajúci počet necovidových pneumónií aj u mladších pacientov, ktoré majú veľmi rýchlo vznikajúci priebeh, vysoké septické zápalové parametre a často končia respiračným zlyhaním s potrebou napojenia na umelú pľúcnu ventiláciu.

"Závažné infekcie si vyžadujú kombinovanú antibiotickú liečbu a v tejto súvislosti pozorujeme aj stúpajúci výskyt komplikácií po antibiotikách. Celkovo pozorujeme ťažšie priebehy aj iných ochorení a kumuláciu viacerých ochorení u jednotlivcov ako v období pred COVID-19," doplnila Pavliková.

Ako skonštatovala, napriek skúsenostiam z covidového obdobia a dostupnosti ochranných pomôcok sa ľudia stále nenaučili pri akútnej infekcii nosiť rúška a správať sa zodpovedne k svojmu okoliu.