Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Prešovská súťaž Fotografia očami detí má desať rokov

Ilustračné foto Foto: Martina Hýllova, Darian

Súčasťou súťaže budú workshopy a besedy pre mladých fotografov, sprievodné súťaže o hodnotné ceny, ale aj letný prázdninový FOD camp.

Prešov 22. decembra (TASR) – Celoslovenská internetová súťaž Fotografia očami detí (FOD) odštartovala svoj desiaty ročník. Súťaží sa v mesačných kolách na vopred ohlásené témy. V decembri je to Príroda okolo nás, postupne sa v priebehu súťaže stretnú mladí fotografi s témami Farby, Portrét, Ulica, Prečo som na svete rád, Pohyb a Ľudia. Informoval o tom iniciátor myšlienky Ľuboš Lukáč.

FOD je určená mladým fotografom – žiakom základných škôl a osemročných gymnázií do 15 rokov. Súťaží sa v dvoch kategóriách, a to fotografia digitálnym fotoaparátom a fotografia mobilným telefónom. Záujemcovia sa do súťaže musia najprv zaregistrovať na webovej stránke www.fod.sk, kde potom posielajú fotografie. Maximálne tri súťažné fotografie do každej z vyhlásených mesačných tém a súťažných kategórií.

Lukáč informoval, že v porote budú mladé zvučné mená ako Ondrěj Pelánek, víťaz Wildlife Photographer of the year 2015, Marián Valovič, víťaz 5. ročníka FOD, držiteľ mnohých ocenení FIAP a VOAV, Ľudmila Borošová, víťazka 7. ročníka FOD, ale aj najmladší spisovateľ na Slovensku Christián Ježík a víťaz 1. ročníka súťaže FOD Rajmund Petrík, dnes profesionálny fotograf. V porote bude za organizátorov riaditeľka Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Sabinove Ľubica Richmanová Fabišíková, ďalej poslanec Európskeho parlamentu a podporovateľ aktivít pre nadané a talentované deti Vladimír Maňka a autor súťaže Ľuboš Lukáč.

„Víťazov jednotlivých súťažných kôl spoznáme vždy začiatkom nasledujúceho mesiaca, verdikt porotcov bude zverejnený na stránke fotosúťaže. Súťažiaci sa môžu tešiť na lákavé ceny - DVD filmy, knihy, mp3 prehrávače, zľavy na rôzne fotoprodukty či darčekové predmety od sponzorov súťaže. Z každého kola postupuje jeden finalista do veľkého kola, z ktorého na konci 10. ročníka FOD vzíde víťaz. Súťaž trvá až do konca školského roka 2015/2016,“ prezradil Lukáč.

Súčasťou súťaže budú workshopy a besedy pre mladých fotografov, sprievodné súťaže o hodnotné ceny, ale aj letný prázdninový FOD camp. Ten je určený súťažiacim, ktorí sa naň môžu prihlásiť v priebehu trvania súťaže.

Od prvého ročníka doteraz poslali do súťaže mladí nadšenci fotografie viac ako 20.000 súťažných fotografií. Záštitu nad projektom prevzala iniciatíva Rozumieme nadaným. Jej súčasťou je 13 projektov pre nadaných a talentovaných žiakov. Organizátorom súťaže FOD je sabinovské Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie, partnerom súťaže mesto Prešov a Prešovský samosprávny kraj.

Súťaž prebieha každoročne pod záštitou rôznych osobností kultúrneho i spoločenského života. Vystriedali sa v nej mená ako Pavol Feňuš, Ján Figeľ, Pavol Paška, Ivan Gašparovič, Vladimír Maňka, Juraj Jakubisko, Dušan Čaplovič, Katarína Neveďalová a Juraj Draxler. Počas predchádzajúcich ročníkov boli súčasťou poroty desiatky osobností, fotografov, spevákov, športovcov, ale aj hudobné skupiny a športové tímy.