Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Prešovský kraj

Prešovskí poslanci schválili vstup kraja do združenia Košice IT Valley

Ilustračné foto. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Cieľom združenia je vybudovať centrum excelencie pre celé východné Slovensko, nielen pre Košice.

Prešov 26. augusta (TASR) – Prešovskí krajskí poslanci schválili na svojom pondelkovom zasadnutí vstup Prešovského samosprávneho kraja (PSK) do záujmového združenia právnických osôb Košice IT Valley.

"Cieľom združenia je vybudovať centrum excelencie pre celé východné Slovensko, nielen pre Košice. Košický 'príbeh' rastu tohto odvetvia je veľmi inšpiratívny a zaujímavý pre Prešov a Prešovský kraj. Myslím si, že to bude veľmi prospešná spolupráca," uviedol pre TASR vedúci odboru regionálneho rozvoja Úradu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Rudolf Bauer.

Stredné školy v Prešovskom kraji poskytujú podľa jeho slov vzdelanie v oblasti IT a potrebujú mať informácie o vývoji v tomto odvetví, aby vedeli lepšie reagovať na potreby trhu práce.

"Je to aj jedno zo zadaní v rámci iniciatívy dobiehajúcich regiónov (Catching-up Regions). Informácie priamo od tých najlepších alebo reprezentatívnej vzorky IT firiem nám veľmi uľahčia prognózovanie portfólia učebných odborov na našich stredných školách. To je hlavná motivácia, druhou je rozvoj IT odvetvia, ktorý má potenciál byť lepší aj v našom kraji," skonštatoval Bauer.

"Košický samosprávny kraj (KSK) je členom združenia Košice IT Valley. Sme veľmi radi, že aj PSK vyjadril svoju vôľu vstúpiť do tohto združenia. Pre nás je to určitým spôsobom záväzok v tom, že chceme rozvíjať celý východ Slovenska a prinášať tu jednak zaujímavé investície, ale takisto aj spolupracovať veľmi intenzívne so strednými školami, ktoré patria práve do kompetencie samosprávneho kraja," povedal výkonný riaditeľ Košice IT Valley Pavol Miroššay.

"Teraz sme s KSK veľmi aktívni v jednej výzve v rámci programu Interreg, kde sa nám podarilo zakúpiť 30 robotických sád, ktoré budú slúžiť na vzdelávanie žiakov a študentov. Naším cieľom je samozrejme do niečoho podobného sa zapojiť spolu s PSK a takýmto spôsobom podporiť školy, aby dokázali vzdelávať žiakov možno na modernejšej úrovni," vysvetlil Miroššay s tým, že sa nezameriavajú na konkrétny typ škôl.

Ako ďalej povedal, v Košiciach je intenzívny aj rozvoj nových investícií. Ich cieľom je, aby sa nová investícia umiestnila aj v PSK. "Je to už trocha ťažšie, lebo čo sa týka investícií v IT sektore, tak sú veľmi naviazané na univerzity technického smeru, ktoré sú viacej zastúpené v rámci Košického kraja. Snažíme sa však podporovať akékoľvek investície, ktoré prinášajú pridanú hodnotu. Napríklad, v Prešove je veľmi silné strojárstvo, tak verím, že sa podarí niečo v tomto smere,“ dodal výkonný riaditeľ Košice IT Valley.