Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Prešovský kraj chce rozvíjať elektromobilitu

Pribudne nabíjačka na elektromobily.

Prešov 25. júna (TASR) – Prešovský samosprávny kraj (PSK) má ako jediný na Slovensku podpísané memorandum na podporu rozvoja elektromobility. Jeho predseda Peter Chudík, generálny riaditeľ a. s. Východoslovenská energetika (VSE) Thomas Jan Hejcman a Jaroslav Sýkora zo Slovenskej asociácie pre elektromobilitu (SEVA) podpísali dnes v Prešove Memorandum o podpore elektromobility, ktorým sa kraj a ostatní partneri zaväzujú systematicky sa venovať rozvoju technického pokroku v tejto oblasti.

„Ja som veľmi rád, že sme na to našli partnerov. Takým ďalším krokom bude na budúci týždeň otvorenie nabíjacej stanice v Levoči, čiže ďalší krok dopredu. Som presvedčený, že hovoríme o zelenej ceste 21. storočia a takýmito krokmi by sme chceli túto infraštruktúru a elektromobilitu zvýrazniť v rámci prešovského regiónu. Pre nás to znamená, že v našich dokumentoch, ktoré budeme prijímať, treba stále myslieť na elektromobilitu,“ povedal dnes pre TASR Chudík.

V Prešovskom kraji už reálne fungujú dve nabíjacie stanice pre elektrické autá. K prešovskej a popradskej pribudne v pondelok (30. 6.) nová v Levoči. Podľa Thomasa Jana Hejcmana sa tým uľahčí cesta pre elektromobily medzi Popradom a Košicami.

Podpísanie memoranda bolo súčasťou programu už tretieho Energetického dňa v Prešovskom kraji, ktorý sa konal dnes v rámci Európskeho týždňa udržateľnej energie a prebiehal v priestoroch Úradu PSK, na 21 stredných školách, v 13 kultúrnych a 6 sociálnych zariadeniach v pôsobnosti PSK.