Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Prešovský kraj

Prešovský kraj opraví mosty a cesty za vyše 9,4 milióna eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/Ján Siman

Len v obciach v Prešovskom okrese sa bude pracovať na šiestich úsekoch.

Prešov 6. novembra (TASR) – Prešovský samosprávny kraj (PSK) chce do júna 2015 opraviť viacero mostov a zosuvov pôdy, ktoré sú dôsledkom povodní z posledných rokoch, niektoré dokonca ešte z roku 2010. Na tento účel dostal z európskych fondov na základe projektu viac ako 7,8 milióna eur, avšak celkový rozpočet je 9,4 milióna eur.

"Poslanci odsúhlasili nadlimitné výdavky, ktoré vznikli počas verejného obstarávania pri siedmich projektoch. Rozdiel ide z prostriedkov PSK. Najviac nás trápia od roku 2010 dva mosty. Medzi Sviňou a Lažanmi a potom priamo v obci Sulín, kde sa nám nepodarilo získať prostriedky zo zdrojov PSK na to, aby sme také náročné objekty mohli postaviť," uviedol riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja Vladimír Kozák.

Len u siedmich projektov, ktoré potrebovali dofinancovanie, ide približne o 38 úsekov ciest a mostov, ktoré opravia. Nebude to len sanácia povodňami poškodených mostov a postavenie nových, ale aj riešenie zosuvov pôd či opravy zničených a poškodených úsekov ciest.

Celkovo mal PSK schválených 11 projektov, sedem z nich však bolo potrebné dofinancovať. Ak by tak kraj neurobil, muselo by nasledovať nové verejné obstarávanie, a to by ohrozilo dokončenie prác do júna 2015 a teda aj čerpanie prostriedkov.

Na mosty museli navyše schváliť 388.000 eur, na cesty 743.000 a na zosuvy pôdy 105.000 eur. Podľa Kozáka chcú stavbári využiť ešte teplejší november a možno aj december, aby sa stavby stihli realizovať do konca júna, kedy sa končí aj programovacie obdobie, v ktorom PSK podarilo získať európske zdroje na tento účel.

Len v obciach v Prešovskom okrese sa bude pracovať na šiestich úsekoch - medzi Lažanmi a Sviňou, Mirkovcami a Varhaňovcami, Klenovom a Sedlicami, Ondrašovcami a Chminianskou Novou Vsou, Červenicou a Zlatou Baňou a Nemcovcami a Kurimou. Opravy sa však dotknú úsekov takmer v každom okrese Prešovského kraja.