Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Prešovský samosprávny kraj má najkrajší kalendár

Prešov, ilustračné foto. Foto: TASR

Ide už o šieste najvyššie umiestnenie v celoslovenskej súťaži.

Prešov 18. apríla (TASR) - Prešovský samosprávny kraj (PSK) získal na 26. ročníku súťaže Najkrajší kalendár Slovenska za nástenný kalendár Ukryté bohatstvo 2018 prvenstvo. Ide už o šieste najvyššie umiestnenie v celoslovenskej súťaži. Informovala o tom hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

Kalendár Ukryté bohatstvo je príspevkom PSK k Európskemu roku kultúrneho dedičstva. Prvé miesto získal spomedzi 46 stolových a nástenných kalendárov z celého Slovenska. „Porotu presvedčil svojím umelecko-obrazovým stvárnením pozoruhodných interiérov najvýznamnejších historických pamiatok kraja, ktoré si zaslúžia najvyššiu pozornosť návštevníkov,“ uviedla hovorkyňa.

Autorom fotografií je Ján Štovka, ktorý zachytil obrazáreň Kežmarského hradu, efektné radenie dverí jednotlivých miestností za sebou (enfiládu) v humenskom zámku, salón v Kaštieli v Hanušovciach nad Topľou či hľadisko Historickej budovy Divadla Jonáša Záborského v Prešove. Originálnym spôsobom sú vyobrazené aj sakrálne pamiatky, ako Bazilika Narodenia Panny Márie vo Vranove nad Topľou, Gréckokatolícky chrám Svätého Mikuláša v Bodružali, drevený artikulárny Kostol Najsvätejšej Trojice v Kežmarku a oltár Majstra Pavla v Chráme svätého Jakuba v Levoči.

PSK obsadzuje v celoslovenskej súťaži najkrajších kalendárov popredné priečky už pravidelne. Na konte má štyri prvé miesta. Vlani ho získal za kalendár Zdigitalizované kultúrne dedičstvo v zbierkach Prešovského samosprávneho kraja, rok predtým za kalendár Objavuj Prešovský kraj, v roku 2013 za Celý svet je divadlo, v roku 2010 za Sedem divov Prešovského kraja a v roku 2008 za kalendár Pamiatky horného Šariša v skanzene Šarišského múzea. Na druhom mieste sa kraj umiestnil trikrát.

Medzi najkrajšími firemnými kalendármi sa ocitol na treťom mieste kalendár na rok 2018 Ľubovnianskeho múzea – hradu v Starej Ľubovni. Bronzovú priečku získalo za nástenný viaclistový kalendár EĽRO - Európske ľudové remeslo, mesto Kežmarok.

Verejnosť spoznala aj ocenených v rámci 11. ročníka súťaže Najkrajšia kniha a propagačný materiál Slovenska za rok 2017. Úspechy tu zožali aj dve inštitúcie v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK. Ľubovnianske múzeum – hrad v Starej Ľubovni si zo súťaže odniesol v kategórii knihy o kraji a regióne prvé miesto za katalóg k výstave Kríž – láska, sláva, moc, utrpenie a druhé miesto za publikáciu Zamoyski, Majitelia Hradu Ľubovňa 1882–1944. Medzi propagačnými materiálmi dvakrát triumfovalo Vihorlatské múzeum v Humennom, keď získalo najvyššie umiestnenia s publikáciou Skanzeny v Prešovskom samosprávnom kraji a s dobovými pohľadnicami – Vihorlatské múzeum v Humennom.

Hlavným organizátorom oboch podujatí bol Klub fotopublicistov Slovenského syndikátu novinárov v spolupráci so Štátnou vedeckou knižnicou Banská Bystrica.