Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Poslanci PSK prijali rozpočet vo výške viac ako 188 miliónov eur

Peter Chudík Foto: TASR

Čo sa týka kapitálových výdavkov, ide o výraznejší nárast rozpočtu.

Prešov 15. decembra (TASR) – Prešovský samosprávny kraj bude v roku 2016 hospodáriť s rozpočtom celkových príjmov a výdavkov v objeme viac ako 188,5 milióna eur a je vyrovnaný. Oproti tohtoročnému rozpočtu je vyšší o zhruba 14 miliónov eur.

Bežné príjmy sú rozpočtované na 167,45 milióna eur a kapitálové príjmy na 1,35 miliónov eur. Finančné operácie príjmové sú vo výške 19,75 milióna eur. Na bežné výdavky je plánovaných 156,62 milióna eur a na kapitálové výdavky 30,22 milióna eur. Finančné operácie výdavkové sú rozpísané na 1,72 milióna eur, čo tvorí splátku istiny úveru.

Rozpočet prijali krajskí poslanci na dnešnom zastupiteľstve Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Podporilo ho všetkých 58 prítomných poslancov.

V príjmovej časti rozpočtu je premietnutý vývoj plnenia daňových príjmov v objeme 98,8 miliónov eur. Pôvodná daň z motorových vozidiel prešla zmenou legislatívy pod správu štátu. Nedaňové príjmy sú rozpočtované v objeme takmer 5,8 milióna eur. Vedúca odboru financií Mária Holíková uviedla, že jediným rizikom budúcoročného rozpočtu je neplnenie dane z príjmov fyzických osôb podľa výhľadov ministerstva financií. Granty a transfery sú plánované vo výške 64 miliónov eur.

V rozpočte ide najviac peňazí na dopravu, školstvo a sociálne zabezpečenie. „V časti výdavkovej bežný rozpočet sme navyšovali o viac ako štyri milióny eur. Tento zohľadňuje jednak štvorpercentnú valorizáciu mzdových prostriedkov, k tomu odvodovú povinnosť. Navyšujeme aj prevádzkové výdavky v oblasti kultúry. Navrhujeme čiastku 100.000 eur na obnovu knižničného fondu, ďalej budeme poskytovať dotáciu pre Dopravný podnik mesta Prešov a dotáciu neštátnej verejnej dopravy pre SAD-ky. Navyšujeme rozpočet aj v oblasti prevádzkových výdavkov pre oblasť sociálneho zabezpečenia a kultúry. Už tohto roku došlo k navýšeniu rádovo o niekoľko stotisíc eur a to je tiež pojaté pre budúci rok,“ uviedla Holíková.

Čo sa týka kapitálových výdavkov, ide o výraznejší nárast rozpočtu. „Je to niečo cez 11 miliónov eur a tieto finančné prostriedky obsahujú aj nevyčerpanú tranžu úverových zdrojov z Európskej investičnej banky, ktoré už boli pridelené tohto roku, ale čerpanie a skutočné plnenie nastane až v roku 2016,“ vysvetlila vedúca odboru financií s tým, že v rozpočte sú vyčlenené financie na kúpu sypačov pre Správu a údržbu ciest PSK.

Nové investičné akcie sú v sume vyše 900.000 eur určené na riešenie havarijných stavov ciest III. triedy. Úrad pripravuje rekonštrukciu zasadačky vrátane vybavenia výpočtovou technikou za 270.000 eur. Za 110.000 eur plánuje rozšírenie vozového parku. Pre Divadlo Jonáša Záborského pôjde 210.905 eur na rekonštrukciu námestia a spevnenie plôch pred budovou a v časti garáží. PSK poskytne 65.000 eur na vybudovanie Centra odborného vzdelávania v Spojenej škole Ľ. Podjavorinskej v Prešove na podporu duálneho vzdelávania. Kraj vyčlenil po 100.000 eur pre mestá Snina a Stará Ľubovňa na vybudovanie futbalových ihrísk.