Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Nového prezidenta dnes volia aj v rodisku Michala Kováča

5. augusta 1930 sa narodil v Ľubiši pri Humennom exprezident SR (1993-1998) a ekonóm MICHAL KOVÁČ. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Obec Ľubiša je rodiskom prvého prezidenta SR Michala Kováča.

Ľubiša 15. marca (TASR) - Novú slovenskú hlavu štátu si dnes volia aj obyvatelia obce Ľubiša v okrese Humenné. Prezidentské voľby tu v uplynulých obdobiach sprevádzala vysoká účasť voličov. Obec je rodiskom prvého prezidenta SR Michala Kováča.

"Sme hrdou obcou, lebo od nás pochádza prvý, demokraticky zvolený prezident. Pán Michal Kováč nás v minulosti stále navštevoval, mal u nás veľkú podporu. Dúfame, že aj nový prezident bude chodiť po regiónoch a že bude mať plnú podporu občanov SR," hovorí súčasný starosta Ľubiše Jozef Sklenčár.

"Myslím, že tu ľudia pristupujú k voľbám zodpovednejšie ako inde, a to z dôvodu, že sme mali prvého prezidenta," konštatuje obyvateľ obce Anton Greško. Od novej hlavy štátu očakáva podobne ako aj starosta Sklenčár, že bude bližšie k ľuďom. "Tá komunikácia medzi prezidentom a občanmi by mala byť lepšia."

"Mal by sa viac starať o tých chudobnejších hlavne tu, na východe, pretože tu je chudobina. Pre politikov často končí Slovensko pri Košiciach, čo nie je dobré," odkazuje budúcej hlave štátu Ľubišan Ján Šepeľa. Zuzana Kramová, ktorá zatupuje mladšiu generáciu obyvateľov obce, pozná rozsah právomocí prezidenta, avšak aj napriek tomu si želá, aby sa ten nový pričinil o zlepšenie podnikateľského prostredia na Slovensku.



Dôchodkyňa Mária Sklenčárová z Ľubiše je príkladom toho, že sa domáci voľbám naozaj nevyhýbajú. "Prezident - to je naša hlava štátu, musíme ísť voliť," zdôrazňuje s tým, že aj ona má od nástupcu Ivana Gašparoviča isté očakávania. "Hlavne, aby mali mladí robotu, pretože končia školy a nemôžu sa zamestnať."