Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

Prezidenta volia aj v rodisku Michala Kováča, prvého prezidenta SR

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Volebná miestnosť je v budove obecného úradu, na stenách visia fotografie Michala Kováča z pracovných ciest.

Ľubiša 23. marca (TASR) - Novú hlavu štátu si v sobotu volia aj obyvatelia obce Ľubiša v okrese Humenné. Obec je rodiskom prvého prezidenta SR Michala Kováča. Ako pre TASR uviedla predsedníčka volebnej komisie Angelika Kaňuchová, voľby v Ľubiši zvyčajne majú vysokú účasť voličov.

Ako doplnila Kaňuchová, ktorá bola aj príbuznou bývalého slovenského prezidenta Kováča, najviac voličov prichádza voliť v čase, keď idú do kostola, alebo večer. "Stále si spomenieme pri prezidentských voľbách, že vlastne ujo Kováč bol prezidentom," dodala.

Aj ďalší Ľubišania si na rodáka pri voľbách spomenú, "bol na úrovni, neviem, či ešte niekto z mladých sa mu vyrovná," uviedol Štefan, ktorý odvolil hneď ráno. Jeho rodáčka Anna dopĺňa, že prezidenta si treba vybrať slobodne podľa svojich preferencií.

Volebná miestnosť je v budove obecného úradu, na stenách visia fotografie Michala Kováča z pracovných ciest. "Pán prezident zvykol do obce pravidelne telefonovať, na Vianoce a na Nový rok zaželať všetko dobré. Rodnú obec si vážil," povedal starosta Ľubiše Jozef Sklenčár s tým, že mu po smrti vysadili lipy, ako si prial. Aj park pri kostole nesie meno Michal Kováč, "prezidenta tu každý poznal a vážil si ho," dodal starosta.